Antena 3 CNN Economic Biz News Bechtel are tarife preferenţiale pentru România. Noi am dat 30 de MILIOANE de euro pentru 1 km de autostradă. Cât au dat alţii

Bechtel are tarife preferenţiale pentru România. Noi am dat 30 de MILIOANE de euro pentru 1 km de autostradă. Cât au dat alţii

Bechtel are tarife preferenţiale pentru România. Noi am dat 30 de MILIOANE de euro pentru 1 km de autostradă. Cât au dat alţii
de O.P.    |    20 Feb 2013   •   06:06

 În nouă ani, românii au plătit 1,6 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostradă făcuţi de americanii de la Bechtel. Adică 30 de milioane de euro pentru realizarea unui kilometru de autostradă. Cu mult peste costul din alte ţări. Iar de-a lungul anilor, compania americană a făcut o avere din construcţii.

Compania americană Bechtel a construit, în 2010, în Albania, 61 de kilometri de autostradă. Preţul total a fost de 535 milioane de dolari. Adică un kilometru a costat 8,6 milioane de dolari.

Tot într-o zonă de conflict, în Kosovo, Bechtel finalizează în acest an cei aproape 100 de kilometri de autostradă începuţi în 2010. Şi aici, preţul per kilometru nu a depăşit 8 milioane de dolari.

În Croaţia, Bechtel a semnat pentru construirea a 120 de kilometri de autostradă, pentru 600 de milioane de dolari. Contractul a fost parafat în 1998. Ulterior, a fost extins la 200 de kilometri de autostradă.

În 1991, în Kuwait, după invazia irakiană şi primul război din Golf, Bechtel a câştigat 2,3 miliarde de dolari din contracte pentru stingerea incendiilor de la 650 de puţuri de petrol, dar şi pentru decontaminarea Golfului Persic.

Între 2003 şi 2006, după cel de-al doilea război din Irak, Bechtel a câştigat 2,31 miliarde de dolari din numeroase contracte de reconstrucţie, care au variat de la construcţia de drumuri, şcoli şi reţele de canalizare la decontaminare de mine şi substanţe toxice.

Şi în Oman, ţară din Orientul Mijlociu cu care Statele Unite au încheiat un acord militar încă din 1980, Bechtel a avut contracte totale de 3,2 miliarde de dolari, în perioada 2005-2012. Compania a construit un aeroport şi o topitore de aluminiu.

O altă ţară care are relaţii militare strânse cu Statele Unite este şi Qatar. Bechtel construieşte acolo aeroportul New Doha, din capitală. Americanii deţin mai multe contracte şi în Arabia Saudită, ţară cu care SUA colaborează strâns, în special după criza atentatelor de la 11 septembrie 2001.

×
Subiecte în articol: infrastructura
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close