Antena 3 CNN Economic Biz News Benzina ar putea fi mai IEFTINĂ din 2015. Însă statul ne pregăteşte ceva

Benzina ar putea fi mai IEFTINĂ din 2015. Însă statul ne pregăteşte ceva

Benzina ar putea fi mai IEFTINĂ din 2015. Însă statul ne pregăteşte ceva
de O.P.    |    01 Oct 2014   •   03:51

Benzina, alcoolul şi tutunul ar putea fi mai ieftine, de anul viitor. Cursul valutar la care se calculează acciza în 2015 ar putea fi mai mic decât cel de anul trecut.

Astfel că un litru de benzină sau un pachet de ţigări ar putea costa cu până la 20 de bani mai puţin. Nu vă bucuraţi prea tare pentru că statul ne pregăteşte câteva surprize.

Guvernul analizează în acest moment trei variante de calcul pentru acciză, astfel încât bugetul statului să nu aibă de suferit.

Preţurile afişate la benzină şi motorină vor fi mai mici în 2015, dacă statul va calcula acciza în funcţie de cursul valutar afişat astăzi de Banca Centrală Europeană. La un curs de schimb de 4,5 lei pentru un euro, acciza ar putea fi mai mică chiar şi cu 5 procente. Asta înseamnă că preţurile la carburanţi ar putea să scadă chiar şi cu 10 bani pe litru.

În 2013, acciza pentru acest an trebuia calculată la un curs de schimb de 4,44 de lei pentru un euro, mai mic faţă de cel de la 1 octombrie 2012.  Din cauză că o acciză mai mică ar aduce venituri mai mici la bugetul de stat, guvernanţii au luat decizia să modifice codul fiscal.

Aşa că în loc de o acciză calculată în funcţie de un euro cotat la 4,44 de lei, s-a ales cursul valutar din 2012, indexat cu o inflaţie de aproape 4 procente. La final, acciza a crescut cu aproape 10 procente.

Acest scenariu nu se mai aplică însă şi în acest an. Chiar dacă s-ar alege cursul valutar din 2013 şi s-ar indexa cu inflaţia, acciza tot va fi mai mică. Mai ieftin va fi şi tutunul. Un pachet de ţigări ar putea să coste cu 20 de bani mai puţin.

Unii analiştii nu cred că statul va sta cu mâinile în sân şi se va uita cum se pierd bani din buget.

Ministerul Finanţelor lucrează deja la mai multe forme de aplicare a accizei pentru anul viitor. Codul fiscal ar putea fi modificat în ultima lună din an şi abia atunci românii vor şti cu siguranţă ce accize vor plăti.

×
Subiecte în articol: accize
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close