Antena 3 Economic Biz News Berceanu: România ar putea avea 2.000 km de autostradă peste 20 de ani

Berceanu: România ar putea avea 2.000 km de autostradă peste 20 de ani

12 Oct 2009   •   03:43
Berceanu: România ar putea avea 2.000 km de autostradă peste 20 de ani
Sursa foto: radu berceanu

România ar putea avea 2.000 de kilometri de autostradă peste 20 de ani, acest lucru fiind posibil atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, citat de Mediafax.


"Dacă vreţi să vă răspund foarte scurt, ar trebui să vă spun câţi kilometri va dori. Şi anume, a dori înseamnă câţi bani va pune pentru îndeplinirea acestei dorinţe România, prin România înţelegând şi guvernanţii care fac propuneri, şi Parlamentul care le votează, şi dumneavostră, presa, şi prin dumneavostră opinia publică, care face presiuni. Dacă veţi face toate aceste lucruri, sau vom face toate aceste lucruri ca să fie mai mult, atunci sigur că va avea, nu ştiu, poate 2.000 de kilometri de autostradă peste 20 de ani, e foarte posibil. Şi din punct de vedere tehnic, şi din punct de vedere economic, e foarte posibil", a declarat ministrul, răspunzând unei întrebări legate de numărul de kilometri de autostradă disponibili peste 20 de ani.

El a afirmat că dacă Guvernul va aloca în următorii trei ani suma de două miliarde de euro anual, la sfârşitul acestei perioade ar putea fi finalizaţi 500 de kilometri şi încă 2-300 de kilometri s-ar afla în lucru, "foarte aproape de gata".

"Dacă însă va pune, cum a fost anul ăsta, pentru autostrăzi, vreo 500 de milioane euro, o să fie pe sfert această chestiune", a spus Berceanu.

Ministrul a afirmat că nivelul propus în programul de guvernare, de 836 de kilometri, este maximul care ar fi putut fi realizat în patru ani.

"Este maxim maximorum ce se poate face, oricine ar fi la guvernare, din nişte condiţii obiective, tehnice", a spus Berceanu.

În România sunt în prezent 290 de kilometri de autostradă daţi în folosinţă.

Ministrul Transporturilor a afirmat că vrea să finalizeze anul viitor 90 de kilometri de autostradă, nivel propus şi în 2009, din care nu a realizat însă decât jumătate, şi a cerut pentru 2010 un buget de 3,5% din PIB.
Antena3.ro

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close