Antena 3 CNN Economic Biz News BNR a scos pe piaţă o monedă "antisemită", susţine directorul Muzeului Holocaustului din SUA

BNR a scos pe piaţă o monedă "antisemită", susţine directorul Muzeului Holocaustului din SUA

BNR a scos pe piaţă o monedă "antisemită", susţine directorul Muzeului Holocaustului din SUA
Sursa foto: Foto: romania-insider.com
03 Aug 2010   •   16:42

Directorul Holocaust Memorial Museum din SUA a solicitat ca Banca Naţională a României (BNR) să scoată din circulaţie o monedă dedicată unui fost lider al Bisericii Ortodoxe române, pe motiv că acesta ar fi avut vederi antisemite, informează hareetz.com.

Radu Ioanid susţine că a fost şocat de decizia BNR de a emite o monedă dedicată patriarhului Miron Cristea, lider al Bisericii ortodoxe române în perioada 1925 - 1939.

Patriarhul, care a deţinut şi funcţia de premier în perioada 1938 - 1939, a retras cetăţenia română a circa 225.000 de evrei, care reprezentau 37% din populaţia de origine evreiască din epocă.

Directorul Holocaust Memorial Museum din a cerut BNR să retragă de pe piaţă moneda, într-o scrisoare trimisă guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Pe 19 iulie, BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: BNR BOR
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close