Antena 3 CNN Economic Biz News BNR, pregătită să intervină pe piaţa valutară: E necesară o ajustare a cursului de schimb

BNR, pregătită să intervină pe piaţa valutară: E necesară o ajustare a cursului de schimb

BNR, pregătită să intervină pe piaţa valutară: E necesară o ajustare a cursului de schimb
Sursa foto: mugur isarescu
23 Feb 2009   •   13:38

O anumită ajustare a cursului de schimb este necesară, date fiind condiţiile economice actuale şi evoluţiile valutelor din regiunea central şi est europeană, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu. De la începutul anului, patru monede din regiune au înregistrat deprecieri semnificative: moneda României, Cehiei, Ungariei şi Poloniei. Analiştii pun aceste cauze pe seama deficitului de cont curent în ţările menţionate, dependenţa economiilor de export în condiţiile scăderii cererii în Europa şi dependenţa băncilor locale de băncile mame din Europa occidentală.
Curusl de schimb trebuie ajustat. Deprecierea excesivă a monedelor locale care nu e justificată în raport cu fundamentele economine poate destabiliza economia, anunţă Mugur Isărescu. BNR e gata să acţioneaze pentru a preveni aceste destabilizări, a continuat guvernatorul.
În perioade normale, nu reprezintă o problemă ca o ţară să înregistreze deficite de cont curent, spune Isărescu. Perioada pe care o parcurgem nu e obişnuită.
Finanţarea deficitului bugetar a devenit mai dificilă din cauza golurilor de finanţare la nivelul sectorului privat din fiecare ţară, spune guvernatorul BNR.
Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close