Antena 3 CNN Economic Biz News Bugetarii, cu "sabia disponibilizărilor" deasupra capului

Bugetarii, cu "sabia disponibilizărilor" deasupra capului

Bugetarii, cu "sabia disponibilizărilor" deasupra capului
13 Dec 2009   •   13:27

Zeci de mii de bugetari stau cu sabia disponibilizărilor deasupra capului, iar alţii au intrat în vacanţa neplătită impusă de guvern. Statul e în impas şi nu mai are bani suficienţi pentru plata pensiilor şi salariilor. Mai rău, nu au fost îndeplinite nici condiţiile cerute de organismele financiare internaţionale. Cu toate acestea, guvernaţii demişi privesc cu speranţă spre FMI şi Comisia Europeană. O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional va sosi mâine în România.

Criza economică nu a atins deocamdată punctul maxim în România. Abia în prima jumătate a anului viitor vom resimţi efectul devastator al recesiunii, afirmă preşedintele prederaţiei Sedlex, Vasile Marica.

?Alegerile nu au reuşit decât să împartă populaţia în două. Ianuarie va fi devastrator, iar în aprilie ne aşteptăm la mari mişcări de stradă?, susţine Vasile Marica.

Mulţi angajaţi din administraţie, cadre medicale şi profesori au intrat în concediul fără plată. Un salariu redus în prag de sărbători este departe de aduce bucurie în case.

Una dintre cele mai grave situaţii este însă la CFR Marfă. Peste 6.000 de angajaţi ai companiei tocmai au aflat că vor fi disponibilizaţi de la 1 martie, anul viitor. Vestea a venit însoţită de o alta la fel de proastă - nu se ştie nimic despre plăţile compensatorii. Cine să ia însă o asemenea decizie, când întreaga ţara a fost blocată de lupta între partidele parlamentare şi apoi de campania pentru prezidenţiale?

România trebuia să primească în decembrie cea de-a treia tranşă de bani de la FMI: aproximativ 1,5 miliarde de euro. Guvernul demis de la Bucureşti mai speră în acest colac de salvare, deşi nu a îndeplinit două din condiţiile impuse de organismele europene: nu avem guvern şi nici buget pe anul 2010. Când vor veni banii am putea afla săptămâna viitoare, când o delegaţie de experţi ai instituţiilor financiare va veni la Bucureşti.



Antena 3

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close