Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Prima iesire oficiala a noii conduceri a Bursei: Totul incepe de la cei 5 P, dar nu este deloc clar cum se termina

Prima iesire oficiala a noii conduceri a Bursei: Totul incepe de la cei 5 P, dar nu este deloc clar cum se termina

Prima iesire oficiala a noii conduceri a Bursei:  Totul incepe de la cei 5 P, dar nu este deloc clar cum se termina
de Catalin Ciocan    |    13 Feb 2012   •   17:02
Lucian Anghel, noul presedinte al Bursei de la Bucuresti , societatea care opereaza principala -piata de actiuni a Romaniei, a avut azi prima iesire oficiala de la preluarea conducerii board-ului pentru a prezenta strategia noilor administratori pana in 2015, dar  in afara de o incercare de responsabilizare mai mare a membrilor board-ului in ceea ce priveste dezvoltarea bursei , nu a oferit prea multe elemente concrete si noutati fata de strategiile anuntate pana acum de vechile conduceri ale Bursei.

“Totul incepe de la cei 5 P” este numele strategiei de management anuntata azi de Lucian Anghel (foto), care se refera la cei cinci piloni de dezvoltare a Burse: Personal, Parteneri, Performanta, Promovare & Educare, Produse. Toate acestea se regaseau insa si in strategiile vechilor sefi ai Bursei, chiar daca la momentul acela nu aveau si o “eticheta”, un brand.

Conducerea Bursei a stabilit totodata opt prioritati strategice care sa duca la atingerea obiectivului major si anume cresterea valorii pentru actionari, intre aceste prioritati gasindu-se sprijinirea ofertelor publice la companiile de stat pentru ca acestea sa se incheie cu succes, listarea de companii private la Bursa si cresterea numarului de investitori activi sau cresterea rolului educational al BVB

Nimic nou fata de obiectivele dintotdeauna ale Bursei, cu exceptia faptului ca de aceasta data fiecare membru al consiliului de administratie, impreuna cu presedintele CA-ului, va fi responsabil de modul in care se implementeaza aceste prioritati.

“Strategia pe termen lung a fost primul subiect pe ordinea de zi a primei sedinte a Consiliului. Evident toate aceste lucruri necesita timp, nu se fac peste noapte. Este o zicala care-mi place foarte mult, o femeie naste un copil intr-o luna, noua femei nu nasc un copil intr-o luna”, a declarat Lucian Anghel.

Seful Bursei a amintit ca in cazurile Poloniei si Austriei, care au inceput sa “gandeasca strategic” in urma cu un deceniu si jumatate, rezultatele se vad astazi.

“Aceasta este pozitionarea cheie pe care dorim sa o avem in 2015. Misiunea este ca BVB sa fie unul dintre cele mai active instrumente de finantare a economiei si sa fie lider pentru Europa de Sud-Est. Ne dorim sa transformam aceasta platforma intr-un hub financiar in regiune. Este o viziune foarte ambitioasa, sunt foarte putine entitati din Romania care pot sa-si propuna si chiar sa aiba sanse sa realizeze acest lucru. Romania trebuie sa reprezinte o alternativa pentru companiile care sunt listate la bursele din regiune. Dar asa cum am zis, alte tari au avut nevoie de un deceniu, un deceniu si jumatate ca sa ajunga aici”, a spus Anghel.

Anul 2012 este considerat ca fiind unul crucial pentru Bursa avand in vedere vanzarile de actiuni pe care statul vrea sa le realizeze. Suportul pentru incheierea cu succes a acestor oferte este o prioritate strategica a BVB, de aceasta fiind responsabil Adi Lupsan, directorul general adjunct al Intercapital Invest si vicepresedintele Bursei.  Intercapital este implicata totodata in intermedierea vanzarilor de actiuni de la Transelectrica si Romgaz, prima si, respectiv, cea mai mare dintre ofertele programate sa vina in acest an pe Bursa.

Oficialii Bursei au spus insa ca nu foarte multe lucruri depind de BVB pentru ca aceste tranzactii sa aiba succes, dar pentru ceea ce va depinde se va face tot posibilul pentru a “maximiza probabilitatea” ca ofertele sa aiba succes.
Lucian Anghel nu a dorit insa sa comenteze pe marginea declaratiilor recente ale lui Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, potrivit carora unele dintre vanzarile de actiuni programate pentru acest an ar putea fi amanate. El nu a dorit sa spuna pe care dintre ofertele statului mizeaza pentru acest an, mentionand doar ca bugetul pe 2012 nu a fost construit inca.

Bursa va incerca sa atraga si companii private pe piata, o actiune cheie in acest sens fiind crearea unei liste de 52 de companii eligibile si organizarea unor vizite in urmatoarele 52 de saptamani pentru emitentii potentiali. De aceasta prioritate strategica ar urma sa fie responsabil Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest si membru in board-ul BVB si in consiliul anterior.

Conducerea BVB, dominata acum de persoane apropiate grupului Erste, ar putea avea insa probleme sa convinga firmele private de avantajele listarii, in conditiile in care atunci cand a fost vorba de listarea BCR, austriecii au facut tot posibilul sa o evite.

“Bursa are nevoie de companii care au nevoie de Bursa. Functia principala a unei burse este sa asigure finantarea companiilor atunci cand este cazul. Nu cred ca Bursa trebuie dezvoltata prin forta”, a fost comentariul lui Lucian Anghel, care este totodata si economistul-sef al BCR.

O prioritate pe termen scurt a board-ului BVB este alegerea unui nou CEO, care sa fie responsabil de implementarea acestor prioritati strategice. Pentru gasirea directorului general, BVB va apela la o firma de executive search, in aceasta saptamana urmand sa primeasca ofertele financiare de la firmele contactate.

CEO-ul Bursei ar urma sa fie ales “cat se poate de repede”, potrivit lui Lucian Anghel. El a adaugat ca board-ul BVB are tinte cantitative pentru strategia pana in 2015, dar acestea vor fi discutate cu cel care va fi numit in functia de director general.

“Acum capitalizarea companiilor listate reprezinta 10-15% din PIB-ul Romaniei, in conditiile in care pe piata principala avem circa 70 de companii listate. Pe bursa din Praga sunt 300 de companii listate, in Varsovia, 700. De ce sa nu credem ca am putea ajunge la o capitalizare de minimum 50% din PIB-ul Romaniei”, a spus Adi Lupsan, vicepresedintele Bursei.

Recuperarea decalajului fata de bursele mari din regiune a fost intotdeauna un obiectiv pentru BVB, numai ca acesta a ramas la nivelul de deziderat. Cu o capitalizare totala de circa 11 miliarde de euro, BVB este o piata de aproape zece ori mai mica decat bursa din Varsovia. Anul trecut, valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni la BVB a fost de 10 milioane de euro, in timp ce pe piata poloneza rulajul mediu zilnic a fost de 280 milioane de euro.

Vechile conduceri ale Bursei au preferat o crestere organica a pietei, chiar daca de BVB s-au aratat interesati alti operatori bursieri cum e cazul Bursei de la Viena. Strategia anuntata azi de noul management s-a concentrate in jurul ideei de crestere a valorii pentru actionari, iar oficialii Bursei spun ca nu exclud nici o varianta pentru a atinge acest scop.

“Nu excludem la momentul acesta nici o alternativa pentru dezvoltarea Bursei”, a punctat Lucian Anghel.

Citeste articolul integral pe Fin.ro

×
Subiecte în articol: BVB
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close