Antena 3 CNN Economic Biz News Burse Revolutia a ajuns la Bursa cand investitorii straini sunt plecati. SIF-urile sunt in fata unei schimbari profunde, dar nu va asteptati la minuni peste noapte!

Revolutia a ajuns la Bursa cand investitorii straini sunt plecati. SIF-urile sunt in fata unei schimbari profunde, dar nu va asteptati la minuni peste noapte!

Revolutia a ajuns la Bursa cand investitorii straini sunt plecati. SIF-urile sunt in fata unei schimbari profunde, dar nu va asteptati la minuni peste noapte!
Sursa foto: Foto: Antena 3
de Catalin Ciocan    |    15 Dec 2011   •   16:49

Pentru prima data de la infiintarea lor in urma cu 15 ani, SIF-urile, unele dintre cele mai valoroase companii din Romania, cu active totale de 1,4 miliarde de euro, sunt in fata unei schimbari profunde, dupa ce deputatii au aprobat azi proiectul legislativ care prevede majorarea pragului de detinere la 1% la 5%, o decizie care a avut ca efect imediat in piata cresterea valorii societatilor cu peste 10%, adica cu cateva zeci de milioane de euro.

Pragul de la SIF-uri este considerat cea mai importanta restrictie de pe piata de capital, care a inhibat interesul investitorilor straini pentru piata de capital locala. Votul final din Camera Deputatilor a fost cadoul de Craciun pentru investitorii de la Bursa, care deja in acest an a venit cu o saptamana mai devreme, a fost indelung asteptat in conditiile in care proiectul legislativ care prevedea majorarea pragului statea pe masa parlamentarilor de mai bine de doi ani de zile.  

Schimbarile nu se vor vedea imediat. Se vor intampla in timp pentru ca nu doar partea de investitori locali le pot conduce, iar acum investitorii straini nu sunt cu mana pe tragaci la fel de iute ca cei locali. Primul moment in care eu cred ca investitorii vor fi mai vocali va fi anul viitor cand se vor distribui dividendele si ma astept sa vedem o rata de distribuire de peste 90%”, a declarat Nicoleta Banica, seful departamentului clienti institutionali din cadrul UniCredit CAIB Securities Romania, al doilea jucator din topul brokerilor de la inceputul acestui an.

Investitorii vor putea cumpara acum pana la 5% dintr-o SIF, fata de 1% inainte, ceea ce le va permite sa-si impuna mult mai usor punctul de vedere in fata sefilor SIF. O serie de investitori au incercat si in trecut sa schimbe modul in care SIF-urile sunt administrate dar s-au lovit de opozitia sefilor SIF, unii in functie inca de la infiintarea acestora. Majorarea pragului de detinere va conduce in timp si la schimbarea conducerilor actuale ale SIF-urilor, in conditiile in care este de asteptat ca investitorii care au acumulat pachete mari sa doreasca sa aiba un cuvant de spus in privinta modului in care societatile sunt conduse.

Brokerii atrag insa atentia ca pe moment investitorii straini sunt concentrati asupra altor probleme, iar stirea privind SIF-urile nu va intra imediat pe radarele lor.

"Este bine ca s-a majorat pragul la SIF-uri, dar nu ma astept sa vad un impact major in ceea ce priveste discountul la care acestea se tranzactioneaza fata de activul net. Pur si simplu, lucrurile trebuie facute la timpul lor. Imaginati-va impactul unei asemenea masuri pana in 2007 sau chiar in 2008. Astazi, cand investitorii se confrunta cu probleme majore pe toate pietele, ma tem ca ea risca sa treaca neobservata in afara Romaniei", a declarat Bogdan Campianu, directorul piete de capital din cadrul Raiffeisen Capital & Investment, una dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata.
 
Majorarea pragului de detinere da totusi un semnal pozitiv investitorilor asupra pietei de capital romanesti, ceea ce va ajuta inclusiv vanzarile pe Bursa pe care statul vrea sa le realizeze anul viitor.

“Prin aceasta decizie se elimina una dintre barierele pe care investitorii, atat romani cat si internationali, le aveau atunci cand intentionau sa realizeze investitii de portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti.  Ma astept ca masura sa aiba ca efect imediat o crestere a volumelor tranzactionate si a increderii in Bursa. Cred ca este un pas foarte bun avand in vedere privatizarile importante planificate pentru anul 2012”, a precizt Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

El spune ca Bursa de la Bucuresti are un potential de dezvoltare pe termen lung mult peste cel al sistemului bancar, daca toti actorii importanti pentru aceasta piata reusesc sa-si uneasca fortele pentru o viziune pe termen mediu si lung.

“Exista o fereastra de oportunitate unica pentru Bursa de Valori in 2012 pe care nu avem dreptul s-o ratam, daca dorim sa dezvoltam in Romania si alte instrumente de finantare decat cele bancare”, a spus Anghel.

SIF-urile valoreaza fiecare peste 100 milioane de euro, fiind unele dintre cele mai mari companii de la Bursa din Bucuresti.
 
 

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close