Antena 3 CNN Economic Biz News Business Apartamentele noi se vor scumpi, iar cele vechi s-ar putea ieftini

Apartamentele noi se vor scumpi, iar cele vechi s-ar putea ieftini

Apartamentele noi se vor scumpi, iar cele vechi s-ar putea ieftini
01 Iul 2008   •   21:12

Apartamentele noi se vor scumpi până la sfârşitul anului iar cele vechi s-ar putea ieftini potrivit constructorilor. Pe de altă parte, analiştii imobiliari cred că, din cauza preţurilor foarte mari, ne paşte un blocaj pe piaţa imobiliară. Anul acesta alegem casele după preţuri. Să fie o locuinţă modernă cu garaj şi spaţii verzi, sau un apartament construit cu 20, 30 de ani în urmă?

Dezvoltatorii imobiliari spun că preţurile la apartamentele noi vor creşte anul acesta cu 20 de procente. În schimb, locuinţele vechi se vor ieftini cu până la 15 la sută. Alegerea pare simplă, dacă vă ghidaţi după buzunar. Dacă totuşi vreţi un apartament nou, ori vă grabiţi, ori mai puneţi nişte bani deoparte.

Investitorii ameninţă deja că vor mări preţurile dar motivat, conform acestora. Preţurile de construcţie au crescut în ultimul an cu minimum 20 la sută şi asta o să aibă un efect imediat asupra preţurilor de vânzare la apartamente.

Analiştii imobiliari susţin, însă, că preţurile au ajuns de multă vreme la limita maximă. Constructorii care vor profituri de 40 - 60 la sută pe an se lovesc de băncile care dau din ce în ce mai greu credite.

În acelaşi timp, românii se gândesc de două ori înainte să se îndatoreze. Cumpărătorii sunt şi ei din ce în ce mai pretenţioşi când vine vorba de apartamente vechi.

Dezvoltatorii nu spun doar că măresc preţul apartamentelor ci şi că nu fac faţă construcţiilor. Pentru a se acoperi cererea, ar mai fi nevoie de aproximativ 250.000 de locuinţe noi însă anul acesta nu vor fi gata mai mult de 10.000.



Observator

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close