Antena 3 CNN Economic Biz News Business CFR Marfă ar putea fi privatizat

CFR Marfă ar putea fi privatizat

CFR Marfă ar putea fi privatizat
13 Mai 2008   •   08:43

Grupul feroviar francez SNCF este interesat de privatizarea CFR Marfă. Potrivit ziarului Financial Times, compania franceză intenţionează să-şi extindă activitatea în străinătate şi un prim pas ar fi preluarea companiei ferioviare româneşti. Ministerul român al Transporturilor a anunţat, în martie, că va privatiza CFR Marfă, şi că va vinde integral participaţia statului.

Privatizarea CFR Marfă este susţinută de Asociaţia Industriei Feroviare din România , dar nu şi de Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România. Motivul invocat de aceştia este că CFR trebuie să rămână un operator naţional strategic şi să concureze cu operatorii privaţi.

Ministerul Transporturilor a anunţat însă, în urmă cu două luni, că va vinde prin licitaţie deschisă 100% din capital, şi se aşteaptă ca preţul obţinut să fie de peste un miliard de euro. În aceste condiţii, Grupul feroviar SNCF din Franţa şi-a dezvăluit interesul pentru participarea la privatizarea operatorului român CFR Marfă. Francezii urmăresc dezvoltarea activităţilor companiei în străinătate, ceea ce implică şi alte posibile achiziţii, potrivit surselor ziarului Financial Times. Iar una dintre viitoarele tranzacţii ar putea fi Ferrovie Nord Cargo, al doilea mare operator feroviar din Italia. Şi aceasta în condiţiile în care, în aprilie, SNCF a cumpărat 75% din ITL, un operator feroviar privat din Germania, şi a anunţat o ofertă de 1,1 miliarde euro pentru compania franceză de logistică Geodis.

CFR S.A.este compania naţională care adiministrează infrastructura feroviară publică, formată din doi operatori, CFR Marfă şi CFR Călători, care oferă servicii de transport.

Antena 3

×
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close