Antena 3 CNN Economic Biz News Business CFR va moderniza 20 de EURO-gări în 2007

CFR va moderniza 20 de EURO-gări în 2007

CFR va moderniza 20 de EURO-gări în 2007
10 Apr 2007   •   11:11

La sfârşitul anului vom aştepta trenul pe un peron de... euro-gară. Aproape 70 de milioane de euro investeşte Compania de Căi Ferate pentru transformarea staţiilor actuale în euro-gări. Banii provin din credite externe şi vor fi folosiţi pentru modernizări substanţiale. Acestea presupun, pe de o parte, reamenajarea spaţiilor comerciale şi, pe de altă parte, investiţii în parcări, pavaje şi alei de acces. 20 de gări vor suferi transformări radicale până la sfârşitul anului. Modernizările presupun reamenajarea spaţiilor cu destinaţie comercială, reducerea costurilor de întreţinere a gărilor respective sau în cazul a 15 gări modificarea totală.

Investiţiile CFR vor merge în două direcţii - prima se referă la modernizarea staţiilor de cale ferată din cinci mari oraşe. Este vorba despre Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa. A doua direcţie prevede reabilitareaa unor gări de mai mică importanţă. Lucrările de modernizare au fost deja demarate şi ar trebui încheiate până la sfârşitul anului. CFR a contractat în acest sens două împrumuturi externe. Pentru primul proiect este vorba despre un credit de 24 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe o perioadă de 15 ani.

Cea de-a doua investiţie, pentru gările mai mici, s-a făcut în cadrul unui program cu finanţare Credit Suisse First Boston International, şi se ridică la 60 de milioane de dolari. Modernizarea gărilor din oraşele - reşedinţă de judeţ a început în urmă cu doi ani. Până în prezent au fost finalizate lucrările la gările din Tulcea, Alba, Galaţi, Focşani, iar la Buzău se fac ultimele retuşuri. Euro-staţia este un concept adoptat de Uniunea Internaţională a Căilor Ferate şi face referire la toate staţiile care corespund standardelor de accesibilitate, a serviciilor şi a instalaţiilor sigure.

Antena 3

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close