Antena 3 CNN Economic Biz News Business Chiriile la apartamente se înscriu într-un trend descendent

Chiriile la apartamente se înscriu într-un trend descendent

Chiriile la apartamente se înscriu într-un trend descendent
28 Oct 2008   •   09:52

Uşor, efectele crizei economice se observă şi pe plaiuri mioritice, în ritmul specific acestei zone. Fără prăbuşiri dezastruoase ale pieţei sau fluctuaţii mari, piaţa imobiliară începe să cunoască schimbări. Un prim rezultat observat: în octombrie se înregistrează preţuri cu până la 10% mai mici, la chirii, în condiţiile în care oferta de locuinţe este generoasă, iar proprietarii sunt deschişi negocierilor. Tendinţa o urmează pe cea a vânzărilor, deoarece numărul clienţilor s-a redus semnificativ.
După ce valul de cereri cauzat de venirea studenţilor s-a mai estompat, şi piaţa chiriilor intră în letargie. Specialiştii spun că principalii clienţi sunt acum firmele, care caută locuinţe cu trei-patru camere. Pentru că apartamentele vechi s-au ieftinit cu până la 20% în ultimele şase luni, proprietarii au ales să-şi ofere locuinţele spre închiriere. Astfel, clienţii au avut de ales din mai multe oferte. Potrivit unui studiu al anunţuriparticulari.ro, în decursul unui an, numărul ofertelor a crescut cu 52% pentru apartamentele cu 2 camere şi cu 28% pentru garsoniere.
?Creşteri de peste 66% au înregistrat ofertele pentru apartamentele cu trei camere, în timp ce procentul-record, de 73%, a fost deţinut de unităţile locative cu 4 camere?, se arată în raport. Viitorii chiriaşi au profitat din plin de această situaţie. Astfel că unele chirii au scăzut simţitor.
Deţinătorii imobilelor au fost dispuşi la compromisuri. Ei nu doar că au lăsat la preţ, ci şi la pretenţii - au acceptat să primească banii doar pe două luni, nu pe trei, cu o lună garanţie. În aceste condiţii, preţurile s-au menţinut la un nivel apropiat de 2007. Preţurile nu au mai explodat o dată cu anul universitar.
Antena3.ro

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close