Antena 3 CNN Economic Biz News Business Comisia Europeană: Cumpărătorii români se tem de internet

Comisia Europeană: Cumpărătorii români se tem de internet

Comisia Europeană: Cumpărătorii români se tem de internet
04 Noi 2008   •   10:49

Comisia Europeană a vrut să vadă nivelul de încredere atât al cumpărătorilor cât şi al vânzătorilor, în contextul în care se lucrează la adoptarea Directivei pentru Drepturile Consumatorilor. Datele strânse din România indică cea mai mare discrepanţă între opinia celor care vând şi a celor care cumpără, aceştia din urmă fiind de două ori şi jumătate mai sceptici privind singuranţa produselor. Astfel, consumatorii români sunt cei mai neîncrezători europeni în privinţa cumpărăturilor. Ei spun că un număr semnificativ din produsele nonalimentare de pe piaţa autohtonă sunt nesigure, scrie Gandul.
Din studiu a mai reieşit că românii şi bulgarii au cumpărat cele mai puţine produse de la magazinele online, chiar dacă în cele două state taxele pentru acest serviciu sunt printre cele mai scăzute din Europa.
În plus, deşi la nivel european cumpărăturile de la reprezentanţele firmelor au pierdut teren în faţa magazinelor electronice, în România sunt cea mai populară formă de comerţ.
Statisticile arată că în ultimele 12 luni, doar o treime dintre consumatori au făcut o tranzacţie electronică de vânzare- cumpărare, România, Grecia, Portugalia şi Bulgaria fiind codaşele clasamentului.
Scepticismul consumatorilor români în ceea ce priveşte cumpărăturile la distanţă se înscrie în tendinţa a mai mult de jumătate dintre europeni, deşi legislaţiile naţionale au fost armonizate, iar Comisia Europeană promovează de câţiva ani avantajele acestui tip de comerţ.
Europenii au încredere mai mare să cumpere online de la ei din ţară decât de peste hotare. În ambele cazuri, consumatorii se tem de fraudă, vânzătorii se tem că nu vor fi plătiţi. Îngrijorări semnificative sunt şi în privinţa rezolvării unor eventuale plângeri, trei sferturi dintre europeni declarând că nu ştiu cărui organism să se adreseze dacă au probleme cu un produs cumpărat din altă ţară.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana internet
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close