Antena 3 CNN Economic Biz News Business Constructorii de locuinţe, în pragul falimentului

Constructorii de locuinţe, în pragul falimentului

Constructorii de locuinţe, în pragul falimentului
20 Mai 2008   •   21:21

Au construit prea repede, menţin preţurile la un nivel ridicat şi nu mai pot să vândă locuinţele. Din această cauză, unii dezvoltatori imobiliari sunt în pragul falimentului. O spun chiar marii agenţi imobiliari, care se străduiesc să le vândă apartamentele. Nu e ca în America, dar avem şi noi mari probleme. Unii dezvoltatori au construit mult şi, de multe ori, prost, iar acum nu mai pot returna banii către bănci şi nici nu se mai pot împrumuta.

"Ne aşteptăm să apară falimente la periferie, unde mai este lipsă de profesionalism şi persoane care vin din alte industrii mizând pe faptul că se câştigă bine orice ai face şi oricum, pe acest segment", a declarat Gabriel Zamfir, preşedinte Uniunii Naţionale Imobiliare (UNIM).

Unii investitori au deja probleme cu finanţarea pentru continuarea proiectelor. Băncile au devenit precaute şi dau creditele mai scump. Faţă de primăvara trecută, dobânzile s-au dublat iar unii dezvoltatori nu încasează nici cât au sperat iniţial.

"Acum clientul a devenit sofisticat, ştie ce vrea şi poate să aleagă dintr-o ofertă bogată", a precizat Gabriel Zamfir. Deşi estimările spun că apartamentele vor fi şi mai scumpe, dezvoltatorii cu probleme vor ajunge să scadă preţurile.

Analiştii imobiliari spun că unele apartamente noi ar putea să se mai ieftinească pînă la sfârşitul anului. Nimeni nu se hazardează să spună acum cu cât vor ieftini cei strânşi cu uşa, ca să nu dea faliment, însă proiectele viabile se vor scumpi în acest an cu până la 15%.

Observator

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close