Antena 3 CNN Economic Biz News Business Criză imobiliară. Piaţa românească este în stagnare

Criză imobiliară. Piaţa românească este în stagnare

Criză imobiliară. Piaţa românească este în stagnare
02 Aug 2008   •   10:49

Românii se uită spre America în momentul în care vor să-şi ia o casă. Nu pentru a-şi cumpăra una acolo, chiar dacă preţurile au devenit comparabile cu cele de la noi. Dar, oamenii îşi păstrează banii, pentru cazul în care scenariul american s-ar aplica şi în România. Locuinţele nu se mai vând, ca urmare scade preţul. Chiar şi marile companii recunosc că piaţa romanească este în stagnare şi că trecem printr-o criză imobiliară.

Consultanţii în vânzări imobiliare spun că primele luni ale lui 2008 au adus creşteri foarte mari de preţ la cartierele rezidenţiale dar, o dată cu venirea verii, s-a înregistrat o stagnare. În multe cazuri, cumpărătorii sunt descumpăniţi de preţurile dar şi de comisioanele care le măresc bugetul.

În timp ce potenţialii cumpărători caută soluţii de finanţare, marile companii imobiliare sunt şi ele îngrijorate pentru că, spre deosebire de anul trecut, numărul tranzacţiilor este în scădere. Pe o piaţă imobiliară care bate pasul pe loc, zvonurile că agenţiile imobiliare fac presiuni pentru menţinerea preţurilor la un nivel cât mai înalt sunt infirmate de jucătorii din piaţă.

Specialiştii imobiliari susţin că stagnarea tranzacţiilor are la bază mai mulţi factori. Principalul motiv ar fi creşterea pretenţiilor cumpărătorilor care refuză să plătească preţurile mari afişate de agenţii.

Antena 3

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close