Antena 3 CNN Economic Biz News Business Noile norme de creditare BNR vor pune la pământ piaţa imobiliară

Noile norme de creditare BNR vor pune la pământ piaţa imobiliară

Noile norme de creditare BNR vor pune la pământ piaţa imobiliară
29 Aug 2008   •   20:44

Analiştii sunt de părere că BNR va destabiliza piaţa imobiliară cu noile norme de creditare. Mai puţine credite înseamnă printre altele mai puţine aprtamente vândute. De teamă să nu rămână fără clienţi, dezvoltatorii de proiecte imobiliare caută soluţii.

?Există variante care pot fi abordate, de genul vânzarii în rate a unui apartament. Clientul poată să achite într-un anumit interval de timp tranşe intermediare. De asemenea putem lua în calcul, pentru segmentul de populaţie care are un apartament vechi, un schimb. În acest caz vă mai rămâne de plătit doar diferenţa de preţ. Sunt dezvoltatori care se gândesc la scăderi de preţuri promoţionale,de până la câteva sute de euro pe metru pătrat. Aşa că efectul va fi doar pe termen scurt.? a precizat pentru Observator Ancuţa Ionescu, dezvoltator proiecte imobiliare.

Liviu Ureche, preşedintele ARAI, este de părere că preţurile apartamentelor noi nu vor avea modificări foarte mari. Nu acelaşi lucru se va întâmpla cu apartamentele vechi. Radu Zilişteanu, analist imobiliar, anticipează micşorări de preţuri la apartamentele vechi, în medie cu 10-20%, faţă de sfârşitul anului trecut.

Şi preţul chiriilor va fi afectat. Chiriile vor creşte în această toamnă cu până la 25%, spun analiştii. Pe de o parte din cauza studenţilor, de cealaltă parte din cauza normelor de creditare BNR care restricţionează accesul la creditele ipotecare. Se aşteaptă însă ca preţurile să scadă la loc în cel mult o lună.

Există însă şi o veste bună. Preţul terenurilor va creşte în perioada următoare şi asta pentru că analiştii spun că piaţa a fost subevaluată. Ei spun însă că acesta este un moment foarte bun pentru a ne cumpăra un teren. În acest moment, 60% din creditele contractate de populaţie sunt ipotecare.

Sursa foto: emap.fmd.emory.edu

Observator

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close