Antena 3 CNN Economic Biz News Business Păcuraru: "Nu am discutat cu managerul Nokia despre munca pe perioadă determinată"

Păcuraru: "Nu am discutat cu managerul Nokia despre munca pe perioadă determinată"

Păcuraru: "Nu am discutat cu managerul Nokia despre munca pe perioadă determinată"
19 Feb 2008   •   20:14

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat că discuţia purtată cu John Guerry, managerul general Nokia România, nu s-a referit la munca pe perioadă determinată, ci la probleme referitoare la organizarea turelor, schimburilor şi la organizarea navetei pentru personalul din judeţul Cluj pe care compania urmează să-l angajeze.

"În acest sens, în măsura în care Nokia sau orice angajator autohton sau străin vine cu solicitări sau propuneri legate de legislaţia muncii, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse este obligat să le primească şi să le pună în discuţie partenerilor sociali, pentru a se lua o decizie. Până în prezent, nici Nokia şi nici alt investitor nu au prezentat propuneri punctuale care să conducă la angajarea dialogului social pentru modificarea legislaţiei muncii", a precizat Paul Păcuraru.

Ministrul Muncii a spus că în Europa sindicatele se opun flexicurităţii, considerând că acest concept aduce atingere drepturilor salariaţilor.

Confederaţia sindicală "Cartel Alfa" consideră că Paul Păcuraru, face confuzii în privinţa conceptului european "flexicurity" (flexicuritate) şi este gata chiar să adopte măsuri legislative în acest sens, fără consultarea partenerilor sociali.

"Faptul că ministrul Muncii Ťse angajeazăť faţă de un investitor străin (managerul general al Nokia România) că va Ťflexibilizať munca în ţara noastră, prin aceasta atât domnia-sa, cât şi investitorul înţelegând, de fapt, o precarizare a ei, ne îngrijorează şi ne determină să luăm atitudine", au concluzionat sindicaliştii Cartel Alfa.

După părerea sindicaliştilor, Nokia România doreşte ca prin flexibilizare că angajeze personal pe perioadă determinată scurtă, care să lucreze intensiv ore suplimentare, depăşind limita prevăzută acum în Codul muncii.

Cartel Alfa denumeşte aceată practică ?exploatare?.

Confederaţia sindicală subliniază faptul că, la nivel european, conceptul "flexicurity" este intens dezbătut.

Flexicurity înseamnă flexibilitate în muncă. Conceptul este legat, în acelaşi timp, de măsurile de securizare a locurilor de muncă şi de investirea de capital în forţa de muncă.

Sindicaliştii spun că, în România nu se poate îmbrăţişa conceptul de "flexicurity" atâta vreme cât nu a ratificat nicio Convenţie a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), din cele 14 în domeniul securităţii muncii.

Managerul general Nokia România, John Guerry, i-a solicitat, în urmă cu două săptămâni, ministrului Muncii, Paul Păcuraru, îmbunătăţirea legislaţiei muncii române, în sensul flexibilizării ei.

John Guerry a solicitat o întrevedere ministrului Paul Păcuraru, în cadrul căreia i-a cerut îmbunătăţirea legislaţiei muncii, făcând referire la prevederi din Codul Muncii, dar şi din legislaţia secundară, care creează dificultăţi angajatorilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close