Antena 3 CNN Economic Biz News Business Piaţa apartamentelor din România este în picaj

Piaţa apartamentelor din România este în picaj

Piaţa apartamentelor din România este în picaj
09 Aug 2008   •   10:02

Piaţa apartamentelor este în picaj, ceea ce alungă într-un final dezvoltatorii care veneau în România să ridice blocuri, reiese din studiul unei companii de profil. Preţurile locuinţelor noi şi vechi au scăzut deopotrivă, după ce ani la rând acestea s-au menţinut la un nivel destul de ridicat, peste puterea de cumpărare a multor români. Iar acum, toată lumea este în expectativă pentru a vedea până unde va merge acest recul al pieţei, şi deci cu cât vor scădea preţurile.

Varianta de a se retrage de pe piaţa din România devine tot mai plauzibilă pentru investitori. Reprezentanţii companiilor imobiliare atrag însă atenţia că o astfel de mişcare ar crea un gol imens pe piaţa imobiliară din zona Capitalei. Cererea este foarte mare în Bucureşti. Capitala are nevoie în prezent de aproximativ 200 – 300.000 de apartamente, susţin specialiştii.

Cu toate acestea vânzările stragnează. Explicaţia este simplă - deşi pe piaţă există numeroşi cumpărători, cu posibilităţi reale de plată întrucât au deja credite aprobate de bănci, aceştia preferă să aştepte ca preţurile să scadă şi mai mult. Analiştii de pe piaţa imobiliară spun însă că aceste calcule nu sunt realiste, atâta timp cât costurile de construcţie sunt în creştere, preţul proprietăţilor nu are cum să scadă.

Mai mult, în următoarea perioadă este de aşteptat ca oferta să scadă şi mai mult, pentru că multe dintre proiectele noi au fost deja abandonate de investitori. În tot acest timp, cererea de pe piaţa autohtonă se menţine la un nivel ridicat, şi ar putea duce la o nouă majorare a preţurilor, avertizează specialiştii.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close