Antena 3 CNN Economic Biz News Business Pile versus recomandări: Aflaţi metodele ideale de recrutare a personalului

Pile versus recomandări: Aflaţi metodele ideale de recrutare a personalului

Pile versus recomandări: Aflaţi metodele ideale de recrutare a personalului
29 Aug 2008   •   10:18

Aproape un sfert dintre români s-au angajat, cel puţin o dată, pe pile. În plus, fenomenul angajărilor pe relaţii a pierdut teren, în faţa celui pe bază de recomandări. Aşa reiese dintr-un studiu în care au fost implicate aproape 2.800 de persoane.

În ultima vreme, sistemul clasic de angajare prin "pile" a fost înlocuit de cel pe bază de recomandări. Totuşi, fenomenul s-a diminuat pe măsura ce sectorul privat s-a dezvoltat, iar angajările prin "pile" au scăzut foarte mult, atrag atenţia jurnaliştii de la Curentul.

Sistemul pe bază de recomandări este cunoscut sub denumirea de networking - cu alte cuvinte, reţeaua de cunoştinţe prin care circulă informaţiile despre locurile de muncă şi persoanele disponibile pe piaţa muncii.

Există, însă, o mare diferenţă între sistemul prin pile şi cel prin recomandări, susţin jurnaliştii. Primul promovează persoane lipsite de profesionalism, în timp ce angajarea prin recomandări presupune găsirea candidaţilor potriviţi cu ajutorul cunoscuţilor. În plus, persoanele recomandate trec printr-un interviu la fel de riguros ca şi candidaţii care aplică în urma anunţurilor.

Această metodă de angajare este folosită în cazul domeniilor care se confruntă cu o criză de forţă de muncă sau în momentul în care este greu de găsit persoana cea mai potrivită pentru un job.

Antena3

×
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close