Antena 3 CNN Economic Biz News Business Preţurile chiriilor au explodat, alimentate de vânzările scăzute ale locuinţelor vechi

Preţurile chiriilor au explodat, alimentate de vânzările scăzute ale locuinţelor vechi

Preţurile chiriilor au explodat, alimentate de vânzările scăzute ale locuinţelor vechi
22 Iul 2008   •   21:15

Blocajul de pe piaţa vânzărilor de locuinţe vechi a dus la creşterea numărului de apartamente disponibile pentru închiriat. Numărul ofertelor s-a dublat, dar preţurile n-au scăzut. Dimpotrivă, sunt mai mari. Pentru o camera de 25 de metri pătraţi, o familie plăteşte chirie, în Capitală, între 350 şi 600 de euro pe lună, în funcţie de zonă şi de îmbunătăţirile din casă.

Preţurile au scăzut şi proprietarii preferă să închirieze decât să vândă, spun agenţii imobiliari. Asta ca să nu iasă în pierdere. O strategie găsită parcă de toţi proprietarii în acelaşi timp. Aşa se face că, în iunie, au fost scoase spre închiriere cu 50% mai multe apartamente decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Culmea, deşi oferta e foarte mare, preţurile continuă să crească.

Agenţii imobiliari au şi o explicaţie. "Dacă anul trecut chiriile erau cam cât rata la bancă, anul acesta rata la bancă este mult mai mare decât chiria şi clienţii preferă să închirieze", a declarat Daniel Răeceanu, reprezentantul unei companii imobiliare.

În perioada asta, proprietarii profită şi de studenţii care nu prind locuri în cămine. Şi au urcat preţurile cu 25% faţă de anul trecut. Analiştii imobiliari spun că euforia pentru locuinţele de închiriat va ţine până în toamnă când se aşteaptă ca piaţa să se mai stabilizeze.

Observator

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close