Antena 3 CNN Economic Biz News Business Producătorii vor preţuri mai mari la carnea de porc, cu până la 20 de procente

Producătorii vor preţuri mai mari la carnea de porc, cu până la 20 de procente

Producătorii vor preţuri mai mari la carnea de porc, cu până la 20 de procente
09 Sep 2008   •   19:50

Agricultorii şi mezelarii par hotărâţi să scumpească din nou carnea de porc şi produsele din carne. Ei se declară convinşi că, până de Crăciun, preţurile vor fi mai mari cu până la 20 la sută. Asta în condiţiile în care producţia agricolă din acest an pare să bată toate recordurile. Iar preţurile agricole în Uniune au coborât deja sub nivelul de acum un an.

Producătorii au prins momentul, pentru că oricum românul consumă din ce în ce mai mult. Iar cumpărătorul grăbit nu prea mai este atent la preţul pe kilogram, cât la cel de pe caserolă. Aşa că dau primele semne în piaţă că preţurile la carne şi la preparatele din carne vor creşte treptat până de Crăciun cu până la 20 la sută.

Asta deşi autorităţile anunţă estimări ale unei producţii agricole record. Primul vinovat expus pe tarabă a fost preţul furajelor, în special, cel al porumbului. „Avem un an agricol prost în ceea ce priveşte cultura porumbului. Producţia va fi diminuată cu peste 50 la sută, din aprecierile noastre”, a declarat Stelian Dorobanţu, secretar general al Federaţiei Agrostar.

Declaraţiile celor de la Agrostar n-au nicio legătură cu realitatea. Porumbul poate fi înlocuit foarte bine şi cu grâul. Şi totuşi producătorii de carne par să se fi înţeles. Nu se scumpesc furajele, dar o fi cursul de schimb.

Nu se scumpeşte porcul european, dar poate majorăm preţurile cu inflaţia. Aproape orice argument este bun atunci când asociaţiile sunt hotărâte să mişte preţurile. „Calculul hârtiei arată că preţul se va duce undeva mult peste 15 la sută până la sfârşitul anului”, a declarat Adrian Rădulescu, şef cabinet la Ministerul Agriculturii.

Scumpiri calculate deja pe hârtia producătorilor. Însă pocesatorii stau în aşteptare, deoarece ştiu că în aceste zile cerealele au atins cele mai mici preţuri din ultimele 14 luni. Motive de scumpire nu mai sunt nici pe piaţa internă, nici pe cea europeană.

„Nu crescătorii de animale din România vor decide care este preţul pieţei. Dacă în Uniunea Europeană nu cresc preţurile este exclus să crească în România”, a spus Sorin Minea, preşedinte Romalimenta. Carnea de porc din România este una din cele mai scumpe din Europa. Se vinde cu Aproape 2.000 de euro pe tonă.

Ne depăşesc doar grecii, cu aproape 60 de euro mai mult. În schimb, în celelate ţări, tona de carne de porc este mai ieftină cu până la 500 de euro. Mai mult, în ţări ca Austria, Lituania sau Cehia, preţul pe kilogramul de carne a început să scadă.

Din 141 milioane de porci, cât consumăm anual, peste jumăte îi importăm. De exportat, nici nu se pune problema.

Observator
 

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close