Agricultorii
şi mezelarii par hotărâţi să scumpească din nou carnea de
porc şi produsele din carne. Ei se declară convinşi că, până
de Crăciun, preţurile vor fi mai mari cu până la 20 la sută.
Asta în condiţiile în care producţia agricolă din
acest an pare să bată toate recordurile. Iar preţurile agricole în
Uniune au coborât deja sub nivelul de acum un an.
Producătorii
au prins momentul, pentru că oricum românul consumă din ce în
ce mai mult. Iar cumpărătorul grăbit nu prea mai este atent la
preţul pe kilogram, cât la cel de pe caserolă. Aşa că dau
primele semne în piaţă că preţurile la carne şi la
preparatele din carne vor creşte treptat până de Crăciun cu
până la 20 la sută.
Asta deşi autorităţile anunţă
estimări ale unei producţii agricole record. Primul vinovat expus
pe tarabă a fost preţul furajelor, în special, cel al
porumbului. „Avem un an agricol prost în ceea ce priveşte
cultura porumbului. Producţia va fi diminuată cu peste 50 la sută,
din aprecierile noastre”, a declarat Stelian Dorobanţu, secretar
general al Federaţiei Agrostar.
Declaraţiile celor de la Agrostar
n-au nicio legătură cu realitatea. Porumbul poate fi înlocuit
foarte bine şi cu grâul. Şi totuşi producătorii de carne
par să se fi înţeles. Nu se scumpesc furajele, dar o fi
cursul de schimb.
Nu se scumpeşte porcul european, dar poate majorăm
preţurile cu inflaţia. Aproape orice argument este bun atunci când
asociaţiile sunt hotărâte să mişte preţurile. „Calculul
hârtiei arată că preţul se va duce undeva mult peste 15 la
sută până la sfârşitul anului”, a declarat Adrian
Rădulescu, şef cabinet la Ministerul Agriculturii.
Scumpiri
calculate deja pe hârtia producătorilor. Însă
pocesatorii stau în aşteptare, deoarece
ştiu că în aceste zile cerealele au atins cele mai mici
preţuri din ultimele 14 luni. Motive de scumpire nu mai sunt nici pe
piaţa internă, nici pe cea europeană.
„Nu crescătorii de
animale din România vor decide care este preţul pieţei. Dacă
în Uniunea Europeană nu cresc preţurile este exclus să
crească în România”, a spus Sorin Minea, preşedinte
Romalimenta. Carnea de porc din România este una din cele mai
scumpe din Europa. Se vinde cu Aproape 2.000 de euro pe tonă.
Ne
depăşesc doar grecii, cu aproape 60 de euro mai mult. În
schimb, în celelate ţări, tona de carne de porc este mai
ieftină cu până la 500 de euro. Mai mult, în ţări ca
Austria, Lituania sau Cehia, preţul pe kilogramul de carne a început
să scadă.
Din 141 milioane de porci, cât consumăm anual,
peste jumăte îi importăm. De exportat, nici nu se pune
problema.
Observator