Antena 3 CNN Economic Biz News Business Proiectele rezidenţiale, afectate de lipsa forţei de muncă în construcţii

Proiectele rezidenţiale, afectate de lipsa forţei de muncă în construcţii

Proiectele rezidenţiale, afectate de lipsa forţei de muncă în construcţii
19 Mai 2008   •   12:20

Capitala se extinde în fiecare an, tot mai multe complexe rezidenţiale construindu-se în zonele limitrofe. Cu toate că numărul acestor proiecte rezidenţiale a crescut, puţine au ajuns efectiv pe mâna cumpărătorilor, potrivit ziarului Gândul. Lipsa forţei de muncă în domeniul construcţiilor este unul din motivele pentru care aceste proiecte nu sunt finalizate la timp, implicând astfel nerespectarea termenului de livrare şi necesitatea renegocierii contractelor de achiziţie. Jurnaliştii de la Gândul arată că tot mai multe companii care dezvoltă astfel de proiecte se vor confrunta cu această situaţie în 2008.

?Dezvoltatorii includ în contract clauze care asigură o perioadă de graţie, în general similară cu cea negociată de acesta cu constructorul proiectului, urmată de penalităţi aferente tipului de apartament achiziţionat. Această perioadă de graţie variază între trei şi şase luni. Penalităţile sunt calculate fie ca valoare procentuală, fie ca echivalentul chiriei pe care cumpărătorul ar fi primit-o în cazul în care ar fi închiriat apartamentul respectiv?, declară pentru Gândul, Cristina Cojocariu, din cadrul departamentului rezidenţial al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International România.

În condiţiile în care forţa de muncă în domeniul construcţiilor este în scădere, specialiştii în imobiliare sfătuiesc dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale să nu facă promisiuni pe care nu le vor putea respecta.

Amânarea termenului de finalizare înseamnă atât suplimentarea investiţiei cât şi renegocierea contractului cu cumpăratorii. În această situaţie se află deja mai multe proiecte rezidenţiale printre care InCity Residence, Vivenda Residencias, Planorama sau Green Lake care fie au amânat data de livrare, fie au pastrat-o, însă au micşorat numărul de unităţi care urmează a fi livrate.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close