Antena 3 CNN Economic Biz News Business Raport UE: România, printre codaşele Europei la comerţ online

Raport UE: România, printre codaşele Europei la comerţ online

Raport UE: România, printre codaşele Europei la comerţ online
Sursa foto: comert online
23 Oct 2009   •   08:54

Circa 60 procente din cumpărăturile online transfrontaliere în cadrul UE au fost refuzate, arată un raport al Comisiei Europene.
Motivul pentru acest fapt este datorat faptului că vânzătorii nu au livrat produsul sau nu au oferit mijloacele adecvate pentru plăţi. Deşi internetul este canalul de retailer cu cea rapidă creştere, 51 dintre retaileri vânzând online în 2008, "piaţa unică nu se transferă şi la dimensiunea online," aprecia comisarul european Meglena Kuneva.
Oficialii europeni cer o relansare a pieţei unice din Uniunea Europeană şi liderii să facă din aceasta o prioritate.
Calculul european arată că din 11.000 de comenzi online, trei din cinci încercări de a cumpăra produse din altă ţară UE au eşuat.
"La un moment dat al tranzacţiei, siteul încheie tranzacţia," se arată în raport.
Belgia, Bulgaria, Letonia, România au fost cei mai slabi performeri în acest domeniu. Raportul arată că două treimi din produse nici măcar nu erau valide online în Belgia, sediul UE.
"Puteau fi găsite, dar nu şi cumpărate," sublinia comisarul european Meglena Kuneva. Printre ţările cu bilanţ negativ mai sunt Cipru, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta şi Portugalia.
Doar Austria şi Spania au avut o rată a succesului de peste 50 procente.
Kuneva a avertizat că li se interzice consumatorilor, prin această politică, accesul la o alegere mai bună. În acest sens, ei ar ?merita mai mult decât 27 de mini-pieţe ineficiente".
În acest sens, comisarul european pentru Societatea Informaţiei şi Media, aprecia că piaţa online trasfrontalieră ar putea duce la creşterea de patru ori a vânzărilor retailerilor.
Bruxelles a estimat că piaţa europeană pe interenet a valorat 106 miliarde euro în 2006, dar analiştii apreciază că în acest an se va situatia la o treime din această sumă, pentru a se tripla în cinci ani.
Marea Britanie, Germania, Franţa deţin acum circa 70 procente din vânzările online din Europa. Totuşi, doar unul din cinci comercianţi vând şi online peste graniţă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close