Antena 3 CNN Economic Biz News Business Recesiune imobiliară în România. În fiecare zi o agenţie imobiliară dă faliment

Recesiune imobiliară în România. În fiecare zi o agenţie imobiliară dă faliment

Recesiune imobiliară în România. În fiecare zi o agenţie imobiliară dă faliment
11 Sep 2008   •   19:27

De vină pentru falimentul agenţiilor imobiliare e diminuarea tranzacţiilor imobiliare de pe piaţă. Agenţiile mici dispar primele, deoarece sunt incapabile să supravieţuiască din comisioanele mult mai mici percepute din închirieri.

Mai bine de jumătate din cele 1000 de agenţii imobiliare din Bucureşti sunt în prag de faliment. De vină sunt agenţii imobiliari, care practică comisioane mari, dar şi preţurile mari ale locuinţelor. Specialiştii spun că în perioadele de boom imobiliar apar multe asemenea firme mici, care apoi, când piaţa se restrânge, dispar pur şi simplu.

"Agenţiile s-au înmulţit pentru că erau foarte multe tranzacţii; nici nu aveai timp să închei un contract imobiliar, că venea altcineva şi lua casa înainte", declară Ruxandra Cleciu, Preşedinte al Asociaţiei Române a Agenţilor Imobiliari.

Situaţia s-a schimbat în aprilie. Numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 30% faţă de acum un an. Piaţa închirierilor nu a scăzut, dar supravieţuirea e dificilă dintr-un comision de 200-250 de euro, când până nu de mult se câştiga câteva mii de euro la o tranzacţie de vânzare cumpărare.

În disperare de cauză s-a ajuns şi la trucuri de publicitate. Ofertele din ziare sunt de cele mai multe ori nereale, agenţia dorind doar datele clientului pentru a-i face alte oferte. Piaţa este blocată iar lupta pentru supravieţuire este dură.


Observator

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close