Există
motive de secetă, însă doar pentru unii. Plantaţiile de
viţă-de-vie mustesc de struguri - dulci cum n-au mai fost demult.
Podgorenii spun că recolta din 2008 va bate toate recordurile.
Pivniţele sunt pregătite, la fel şi producătorii din centrele
viticole care speră să le ia ochii străinilor cu savoarea
românească. Sătenii n-au început încă să
culeagă via pentru ca "poama", aşa cum numesc ei
strugurii, să adune cât mai multă dulceaţă.
Dacă
2007 a fost un an excelent, toamna asta va aduce peste 630 de mii de
tone de vin de excepţie. Producătorii români se pregătesc
deja să pună de-o parte sticlele de colecţie. Din petrecerea
vinului se mai păstrează doar culesul propriu-zis, de pe podgorie.
Băutura pe care o cumpărăm din magazine e făcută pe computer.
"
Vinul înseamnă sărbătoare. Acum, însă, tehnologia a
avansat şi băutura se face cu doar trei oameni şi un calculator
deştept care face toată munca. Practic, nimic nu se pierde, în
final rămân doar ciorchinii şi frunzele. Iar mustul cade în
doar câteva secunde", ne dezvăluie Elena Crăciun.
"Concret, un aparat zdrobeşte şi separă boabele de ciorchine.
Apoi, ce rămâne se presează. Mustul e împins spre
butoaie unde stă la decantat câteva zile. Aşa se procesează
zilnic peste 600 de tone de struguri."
Vinul
spumant nu se vinde pe piaţă mai devreme de un an de când a
fost depozitat în sticle, înăsprit. Cele mai vechi
exemplare păstrate au şi 60 de ani. O sticlă de vin vechi se vinde
şi cu 600 - 800 de euro. Dar niciodată înainte de a fi
degustat.
Doar
la Panciu peste un milion de sticle de vin prind praf şi mucegai
nobil în Cramele lui Ştefan cel Mare. În interior nu
sunt mai mult de 12 grade niciodată. Iar ca să se păstreze bine,
în prima jumătate de an sticlele stau pe rafturi oblice. Apoi,
alte 6 luni pe cele orizontale, ca să fermenteze drojdia.
"De
la butucul din vie şi până să ajungă în pahar, vinul
parcurge un drum de cel puţin un an. În tot acest timp stă
liniştit pe rafturile hrubelor. Uneori, deranjat de echipele de
filmare", a completat Elena Crăciun.
Observator