Antena 3 CNN Economic Biz News Business Vânzările de Paşti, cu 50% mai mari decât într-o lună obişnuită

Vânzările de Paşti, cu 50% mai mari decât într-o lună obişnuită

Vânzările de Paşti, cu 50% mai mari decât într-o lună obişnuită
28 Apr 2008   •   20:19

Sărbătorile de Paşte le-au adus producătorilor din industria alimentară vânzări peste aşteptări, chiar şi cu 50% mai mari decât într-o lună normală. Aproape opt milioane de cozonaci şi 180 de milioane de ouă au fost vândute în numai câteva zile. Cerere mare a fost şi pentru brânzeturi, vinuri dar şi pentru carnea preparată special pentru grătar. Anul acesta s-a înregistrează însă şi o excepţie de la regulă: cererea pentru carne de miel a scăzut cu cel puţin 30% comparativ cu perioada dinaintea Paştelui din 2007. Tradiţia cere ca de pe masa de Paşte să nu lipsească carnea de miel.

Din cauza preţurilor destul de piperate, cei mai mulţi comercianţi au rămas însă anul acesta cu marfă nevândută. Potrivit estimărilor crescătorilor de ovine, în aprilie 2008 s-au vândut un milion de miei, mult mai puţini decât în 2007. Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor de Ovine a declarat că ? se constată o scădere a vânzărilor pentru că foarte mulţi dintre comercianţi au crezut că dau lovitura acum, de Paşte, şi au ţinut la preţ?.

Românii nu au renunţat însă la preparatele din carne. Reprentanţii industriei de procesare susţin că în aprilie a fost o cerere foarte mare pentru produsele din porc. Potrivit estimărilor, cele mai căutate preparate au fost carnea pentru grătar, mititeii şi frigăruile, alimente pentru care, s-a înregistrat o creştere a vânzărilor cu 50%. Şi la ouă s-au înregistrat vânzări semnificative. Conform declaraţiei lui Ilie Ivan, preşedinte al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, după o primă estimare, ?s-a înregistrat o vânzare între 150 şi 180 de milioane de ouă, cu 40-50% mai mult faţă de o lună normală?.

Vânzări record s-au înregistrat şi la dulciuri. În perioada Paştelui s-au comercializat aproape 8 milioane de cozonaci, cu 10% mai mult faţă de anul trecut. Luna aprilie a adus încasări suplimentare şi producătorilor de vinuri. De Paşte creşte cu 50% vânzarea de vinuri roşii şi cu 30% pentru vinurile albe.

Potrivit statisticilor, românii cheltuiesc în medie pentru masa de paşte aproximativ 500 de lei.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close