Antena 3 CNN Economic Biz News Ca la americani: Barack Obama a suspendat concesiunile lui Bush

Ca la americani: Barack Obama a suspendat concesiunile lui Bush

Ca la americani: Barack Obama a suspendat concesiunile lui Bush
Sursa foto: barack obama
12 Feb 2009   •   13:53

Barack Obama a suspendat, marţi, ordinul fostului preşedinte George W. Bush prin care acesta a permit forajele în jurul coastelor Statelor Unite, fără a da timp cetăţenilor de a contesta decizia, anunţă MSNBC.
Să pretindem că administraţia Bush ?a torpilat? resursele energetice de pe coastele americane în favoarea petrolului şi gazelor naturale, secretarul Internelor Ken Salazar a extins perioada obiecţiilor la 6 luni. Prin urmare, cetăţenii vor putea depune obiecţii la planurile companiilor petroliere de la fora în platoul continental sau în rezervaţiile arctice din Alaska (ANWR) pe care Bush le-a oferit spre exploare.
Noul preşedinte al SUA dezaprobă metodele folosite de fostul lider de la Casa Albă, George Bush, care a cedat presiunilor magnaţilor din industria petrolului, ce l-au finanţat în campanie, de a permite forarea în zone interzise în trecut. Bush a mizat şi pe creşterea până la 147 de dolari a barilului de petrol în iulie 2008 şi a decis să facă tot ceea ce e necesar pentru a menţine securitatea energetică a Statelor Unite.
Vara trecută, George Bush a anulat o hotărâre a tatălui său, de asemenea preşedinte, şi a permis accesul companiilro petroliere în zonele din apropierea coastelor. Zonele acestea erau considerate interzise pentru explorare sau exploatare, constituid porţiuni pentru pescuit şi turism.
Barack Obama dă, astfel, un exemplu de hotărâri ale fostului guvern care se anulează la o simplă nemulţumire a actualei conduceri. Cazul concesionării resurselor energetice din zona coastelor Americii readuce în atenţie contractul României cu Sterling Resources, firma canadiană căreia i s-au concesionat resursele din porţiunea Mării Negre, disputate cu Ucraina.
În 2008, ANRM a transformat un contarct de explorare şi împărţire a producţiei într-un contarct de concesiune, iar guvernul a ratificat a ratificat modificarea, anexele hotărârii fiind secrete, în condiţiile în care autorităţile ştiau că în zonă există un litigiu teritorial cu Ucraina. Concesionarea către firma canadiană Sterling Resourcess Ltd s-a făcut prin Midia Resources, o firmă cu un capital de 200 de lei, fără angajaţi, cu o cifră de afaceri nulă în 2007.
Foto: infinityoilexploration.com
Antena3.ro

×
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close