Antena 3 CNN Economic Biz News Câştigul salarial net a scăzut cu 4,8% în aprilie, la 1.436 lei

Câştigul salarial net a scăzut cu 4,8% în aprilie, la 1.436 lei

Câştigul salarial net a scăzut cu 4,8% în aprilie, la 1.436 lei
07 Iun 2010   •   10:29

Câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2010 a fost cu 4,8% mai mic faţă de luna martie, când au fost acordate prime de Paşte şi alre premii anuale, dar şi din cauza unor nerealizări de producţii, şomaj tehnic sau dificultăţi financiare. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Mediafax, câştigul salarial mediu net din aprilie a fost de 1.436 lei. În comparaţie cu luna aprilie 2009, câştigul salarial mediu nominal net a crescut, însă, cu 2%.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu nominal net au fost înregistrate în activităţile de intermedieri financiare (3.620 lei), în timp ce în hoteluri şi restaurante s-au înregistrat cele mai mici valori (803 lei).

Faţă de luna precedentă, câştigul salarial net a scăzut în aprilie în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în domeniul fabricării produselor din tutun (-30,9%).

În câteva activităţi economice au existat, în aprilie, creşteri ale câştigului salarial mediu net. Acestea au fost determinate, însă, de acordarea de premii ocazionale, inclusiv prime de Paşte, de ralizarea de producţii sau încasări mai mari.

În sectorul bugetar au fost înregistrate scăderi ale câştigului salarial mediu net în activităţile de învăţământ (-10,7%), administraţie publică (-8,6%), sănătate şi asistenţă socială (-4%) ca urmare a acordării în luna martie, în unele unităţi, a sumelor din alte fonduri (stimulente) şi a primelor ocazionale (al 13-lea salariu pentru anul 2009), dar şi din cauza retragerii/diminuării anumitor sporuri ori a dificultăţilor financiare, se mai arată în datele INS.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: scadere aprilie INS date
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close