Antena 3 CNN Economic Biz News Cea de-a cincea tranşă din împrumutul de la FMI ar putea ajunge azi în România

Cea de-a cincea tranşă din împrumutul de la FMI ar putea ajunge azi în România

Cea de-a cincea tranşă din împrumutul de la FMI ar putea ajunge azi în România
05 Iul 2010   •   08:46

România ar putea primi astăzi cea de-a cincea tranşă de împrumut de la FMI. Cei peste 900 de milioane de euro vor rămâne în conturile BNR. Chiar dacă este o sumă destul de mare, s-ar putea să nu fie suficientă, aşa că oficialii români se gândesc deja la un nou împrumut. Între timp, din cauza creşterii TVA, ţinta de inflaţie se dublează, potrivit estimărilor FMI.

Împrumutul, în valoare de 913 milioane de euro, va intra direct în rezerva BNR. Nu este exclus însă ca România să ceară un nou împrumut. Au recunoscut-o chiar oficialii Fondului Monetar, după ce ideea semnării unui nou acord a fost menţionată inclusiv de membrii cabinetului Boc.

"Toate discuţiile legate de tipul de acord pe care ar putea să-l încheie autorităţile române cu FMI şi durata unui eventual nou acord ar putea avea loc în următoarele luni, odată ce Guvernul ne va da un semnal clar că vrea să înceapă aceste discuţii", a declarat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

În acest caz, oficialii de la Washington vor pune iar condiţii. Mai rău e că preţurile ar putea creşte de două ori mai mult decât era estimat, dacă România se împrumută din nou.

Specialiştii, citaţi de Săptămâna Financiară, estimează că majorarea TVA la 24% duce inevitabil la creşterea fiscalităţii în 2011. În plus, board-ul FMI a acceptat dublarea ţintei de inflaţie - de la 3,5 la 7,9 la sută.

Prognozele Băncii Naţionale sunt însă mult mai sumbre. Mai exact, rata inflaţiei ar ajunge în acest an la 8-8,5 la sută, din cauza măsurilor de austeritate luate de Guvern.

Oricum, specialiştii Fondului Monetar îşi fac griji când vine vorba de capacitatea României de a ieşi din criză. Mai marii de la Washington ne recomandă ţinerea cheltuielilor sub control şi creşterea colectării de bani la bugetul de stat. Potrivit estimărilor FMI, în cel mai fericit caz, ţara noastră va scăpa de recesiune, abia în al doilea semestru din 2011.

Antena 3


×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close