Antena 3 CNN Economic Biz News Cele mai puternice două state din UE, Germania şi Franţa, riscă să îşi piardă ratingul maxim. Cum ne va afecta?

Cele mai puternice două state din UE, Germania şi Franţa, riscă să îşi piardă ratingul maxim. Cum ne va afecta?

Cele mai puternice două state din UE, Germania şi Franţa, riscă să îşi piardă ratingul maxim. Cum ne va afecta?
Sursa foto: Foto: Fox Business
de O.P.    |    06 Dec 2011   •   06:44

Toate ţările din zona euro care beneficiază, încă, de ratingul maxim al datoriei, AAA, ar putea, în curând, să-l piardă. Nici măcar Germania nu este la adăpost, iar nota Franţei ar putea fi scăzută chiar cu două trepte.

Avertismentul a venit de la agenţia Standard and Poor's, la câteva ore după o întâlnire între Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, de la care se aşteptau soluţii pentru criza datoriilor. Cei doi lideri au propus oficial un nou tratat european, cu sancţiuni mai severe pentru ţările cu deficit bugetar excesiv, dar nu au anunţat măsuri imediate pentru ieşirea din criză.

Standard & Poor's avertizează că ar putea scădea ratingul pentru 15 din cele 17 state ale zonei euro. Fac excepţie doar Grecia şi Cipru, ale căror note sunt deja foarte mici. Din cele 15 ţări, Germania, Franţa, Austria, Olanda, Luxemburg şi Finlanda au, în prezent, nota AAA, care le permite să se împrumute cu dobânzi mai avantajoase. Notele ar putea fi scăzute îndată după summitul Uniunii Europene din 8 şi 9 decembrie, ceea ce înseamnă că liderii zonei euro nu au timp de pierdut.

Germania şi Franţa au reacţionat deja. Liderii celor două ţări au convenit să propună un nou tratat european, cu sancţiuni automate pentru ţările zonei euro cu deficit bugetar peste limitele admise. Tratatul, propus iniţial de Germania, prevede şi adoptarea "regulii de aur" a deficitului bugetar zero, în toate ţările semnatare.

Dacă nu se va obţine acordul tuturor membrilor Uniunii, tratatul va fi semnat doar de ţările zonei euro şi de cele care vor dori să li se alăture. Franţa a renunţat, în schimb, să convingă Germania să accepte emiterea de euro-obligaţiuni care să împartă povara datoriilor de stat la toţi membrii zonei euro.

Ideea tratatului a fost, în general, bine primită, dar măsurile concrete pe termen scurt sunt aşteptate din partea Băncii Centrale Europene. Aceasta ar putea să intensifice cumpărarea de obligaţiuni ale datoriei ţărilor mai ameninţate, ca Italia şi Spania.





×
Subiecte în articol: zona euro criza economica
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close