Antena 3 CNN Economic Biz News China a devenit a doua mare putere economică din lume

China a devenit a doua mare putere economică din lume

China a devenit a doua mare putere economică din lume
14 Feb 2011   •   11:06

China a devenit a doua cea mai mare putere economică din lume în 2010, după ce date din Japonia au confirmat luni că Ţara Soarelui Răsare şi-a pierdut statutul după 42 de ani. China a fost considerată încă de anul trecut că a depăşit Japonia, însă datele anuale din partea niponilor care să confirme acest lucru nu au fost disponibile până astăzi.

Schimbul istoric subliniază o schimbare completă a destinelor celor două ţări: China creşte rapid şi conduce economia globală, în timp ce Japonia nu şi-a revenit niciodată complet de pe urma stagnării care urmat crizei imobiliare. Totuşi, Japonia a anunţat că economia ţării va fi ridicată de un val de reveniri pe pieţe cheie precum cele din SUA şi alte ţări, ţintind să beneficieze totodată de pe urma ţării vecine şi principala piaţă de export, China.

"Noi nu administrăm economia pentru a concura în clasamente cu alte ţări, ci pentru a îmbunătăţi vieţile oamenilor. Apreciem, ca ţară vecină, faptul că economia Chinei avansează rapid. Acest lucru poate deveni fundaţia dezvoltării economiei regionale, inclusiv în Asia de Est şi de Sud-Est", a declarat Kaoru Yosano, ministrul politicilor fiscale.

Produsul Intern Brut al Japoniei a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de perioada iulie-septembrie. Contracţia este mai blândă decât anticipau analiştii, însă este prima scădere economică din ultimele cinci trimestre. La nivel anual, economia niponă s-a contractat cu 1,1% faţă de anul anterior, în timp ce PIB-ul Statelor Unite a crescut cu 3,2%.

×
Subiecte în articol: China japonia
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close