Antena 3 CNN Economic Biz News China are cea mai mare rezervă valutară din lume

China are cea mai mare rezervă valutară din lume

China are cea mai mare rezervă valutară din lume
Sursa foto: china
18 Mar 2009   •   18:52

Ţara cu cel mai rapid ritm de dezvoltare economică, China stabileşte recorduri şi pe timp de criză. În timp ce Statele Unite şi Uniunea Europeană pompează sume uriaşe în sistemul bancar şi în câteva domenii industriale fragile, China are în acest moment cea mai mare rezervă valutară din lume iar investiţiile sunt direcţionate către infrastructură.

În fiecare an în China se construiesc mii de kilometri de autostrăzi şi de căi ferate. Pentru a sprijini crearea unor noi locuri de muncă, guvernul chinez pregăteşte investiţii masive în infrastructură: 500 de miliarde de dolari. Programul este posibil pentru că până acum nicio bancă din China nu a fost afectată de criza financiară.

"În China nu există recesiune. Guvernul nostru a investit mulţi dolari în infrastructură", a declarat Sin Wang Tieshan, consulul general al Chinei la Constanţa.

În ultimii 10 ani Produsul Intern Brut al Chinei a crescut de zece ori, iar guvernul a început să direcţioneze fonduri substanţiale către protecţia socială. Consulul general al Chinei la Constanţa a explicat şi care este diferenţa dintre chinezi şi americani.

"Americanul cheltuie banii pe carei va câştiga mâine. chinezul face economii, de aia avem cea mai mare rezerva valutara din lume", spune Wang Tieshan.

Reformele au început în China în anul 1978, iar statul a trecut în doar trei decenii de la o economie puternic centralizată la o economie funcţională de piaţă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close