Antena 3 CNN Economic Biz News China creşte cheltuielile militare cu 15%, la 56 miliarde euro

China creşte cheltuielile militare cu 15%, la 56 miliarde euro

China creşte cheltuielile militare cu 15%, la 56 miliarde euro
Sursa foto: armata Chinei
05 Mar 2009   •   19:18

În plină criză mondială, China îşi creşte cheltuielile militare oficiale cu 15 procente în acest an deoarece doreşte să îşi modernizeze tehnologia şi să îmbunătăţească standardele soldaţilor.

Creşterea de 14,9 procente, la 56 miliarde euro, a fost înainte de deschiderea întâlnirii anuale a ?parlamentului?, congresul poporului. Cu toate acestea, creşterea de la an la an este mai mică decât practica recentă, posibil deoarece guvernul doreşte să crească cheltuielile pentru ajutarea economiei.

Cu toate acestea, SUA pretinde că adevăratele cheltuielile sunt mult mai mare, deoarece multe costuri, inclusiv marile achiziţii de armament, sunt ţinute în afara bugetului anunţat.

Acuzaţiile au fost respinse de Li Zhaoxing, fost ministru de externe, care spune că China a semnat în 2007 codul Naţiuniulor Unite pentru raportarea cheltuielilor militare. El a precizat că în acest an cheltuielile militare vor fi de 6,3% din bugetul total şi 1,4% din PIB, comparativ cu patru procente în SUA şi două procente în Marea Britanie şi Franţa.

Se ştie că China îşi upgradează arsenalul nuclear şi are planuri de a construi primul portavion, dar nu este clar dacă aceste costuri mari sunt incluse în buget. Li declara că o mare parte din cheltuieli vor fi pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale infanteriştilor, dar şi pentru ?informatizare?.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China
Parteneri
Hidroelectrica crește prețurile la energia electrică, pentru anumiți consumatori
x close