Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva Romaniei

Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva Romaniei

Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva Romaniei
Sursa foto: deficit
13 Mai 2009   •   13:00

Comisia Europeană a declanşat, astăzi, procedura de deficit excesiv, împotriva Romaniei. Şi asta pentru că ţara noastră a depăşit pragul de 3 procente din PIB. Potrivit unor surse, citate de agenţia Reuters, măsuri similare vor fi luate şi împotriva Poloniei, Lituaniei şi Maltei. Deficitul bugetar din 2008, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depăşire excepţională, nici temporară a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate, spune Comisia Europeană.
"Având în vedere deficitele bugetare de mai mult de 3% din PIB raportate în 2008, Comisia Europeană a adoptat miercuri, în cadrul componentei corective a Pactului de stabilitate şi creştere, rapoarte pentru Lituania, Malta, Polonia şi România. ?inând seama de contextul economic şi de toţi ceilalţi factori relevanţi, s-a examinat dacă deficitul nu s-a îndepărtat prea mult de valoarea de referinţă şi dacă depăşirea a avut un caracter excepţional sau temporar. Comisia a ajuns la concluzia că în niciunul din cazuri nu a fost respectat criteriul deficitului din tratat", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

Comisia Europeană a constat un deficit de 5,4% din PIB în anul 2008, cifră care reflectă dezechilibrele de la nivelul cheltuielilor curente, în special ale celor cu salariile din sectorul public şi cu prestaţiile sociale.

În mod normal, depăşirea deficitului bugetar este sancţionată cu îngheţarea fondurilor structurale, în cazul statelor membre din afara zonei euro.

Cu toate acestea, Executivul Comunitar a anunţat că va evita sancţiunile dure, în timpul crizei economice. În schimb, oficialii europeni vor propune termene limită extinse, pentru corectarea deficitului bugetar.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close