Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Europeană: Creştere de 2% a şomajului în 2009 la nivelul UE

Comisia Europeană: Creştere de 2% a şomajului în 2009 la nivelul UE

Comisia Europeană: Creştere de 2% a şomajului în 2009 la nivelul UE
05 Ian 2009   •   11:46

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere cu 2% a şomajului la nivelul întregii UE, din cauza crizei economico-financiare, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse, Vladimir Spidla, într-un interviu acordat duminică Televiziunii Cehe.
"Ce ştim acum este că cel mai puternic impact asupra pieţei muncii se va face simţit în Spania, Marea Britanie şi Irlanda", a spus Spidla, potrivit cotidianului Prague Monitor.
Oficialul comunitar a subliniat că, în contextul actualei crize, este esenţial ca statele membre UE să ia măsuri coordonate de relansare economică. "Numai dacă Uniunea Europeană ia măsuri coordonate se poate schimba dinamica crizei financiare. Acutizarea care ameninţa să devină o adevărată catastrofă a intrat în anumite limite", a mai avertizat comisarul de origine cehă.
Eforturile de minimalizare a impactului crizei constituie una dintre principalele priorităţi ale preşedinţiei cehe a UE. Şeful diplomaţiei de la Praga, Karel Schwarzenberg, a recunoscut, într-un interviu acordat tot duminică postului naţional de televiziune, că cea mai dificilă sarcină va fi aceea de a menţine coeziunea statelor membre şi de a împiedica manifestările de egoism ale acestora.
La ultimul summit de anul trecut, din 11-12 decembrie, şefii de stat şi de guvern ai UE şi-au dat acordul pentru pachetul de măsuri de criză prezentat la sfârşitul lui noiembrie de Comisia Europeană, a cărui valoare totală se ridică la 200 miliarde euro - 170 de miliarde urmând a fi puse de statele membre, iar restul de 30 de miliarde provenind de la bugetul UE şi de la Banca Europeană pentru Investiţii.
De asemenea, recunoscând riscul ca un număr tot mai mare de persoane să îşi piardă locurile de muncă, Comisia Europeană a propus la sfârşitul anului trecut şi revizuirea Fondului European pentru Adaptare la Globalizare, astfel încât un număr mai mare de şomeri să poată beneficia în condiţii mai uşoare de acest fond.
Agerpres

×
Subiecte în articol: rata somajului Comisia Europeana
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close