Antena 3 CNN Economic Biz News Comisia Naţională de Prognoză: Criza se va încheia anul viitor

Comisia Naţională de Prognoză: Criza se va încheia anul viitor

Comisia Naţională de Prognoză: Criza se va încheia anul viitor
Sursa foto: criza
30 Iun 2009   •   14:25

Criza se va încheia anul viitor. Ce nu ştie niciun analist din lume ştie Comisia Naţională de Prognoză, care anunţă că în 2010 PIB-ul României nu va mai scădea. Comisia se aşteaptă de asemenea ca în următorii trei ai salariul mediu brut să depăşească 2000 de lei.

Comisia Naţională de Prognoză susţine că, în pofida recesiunii, venitul mediu va continua să crească. Dacă în acest an, un român câştigă, în medie, 1820 de lei, în 2012, salariul mediu brut va ajunge la 2075 de lei. Cele mai mici venituri rămân în regiunea de nord-vest, iar cele mai mari în Bucureşti, unde media salarială se va apropia de 2700 de lei în următorii ani. Potrivit estimărilor comisiei, Produsul Intern Brut va scădea cu 4 procente în acest an, va stagna în 2010, iar apoi îşi va relua creşterea.

Singurul sector care va urca în 2009 este cel al construcţiilor, însă creşterea va fi de 10 ori mai mică decât în anul precedent. Vaslui, Vrancea şi Mehedinţi vor fi judeţele cele mai afectate de criză. În aceste zone, rata şomajului va depăşi 10%. La polul opus se află Capitala şi judeţele Ilfov, Constanţa şi Timiş, unde scăderea economică va atinge cotele minime la nivel naţional. Pentru prima dată în istorie, numărul de salariaţi din Capitală va urca anul viitor peste pragul de un milion de persoane.

Antena3

×
Subiecte în articol: criza economica
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close