Antena 3 CNN Economic Biz News Consiliul Concurenţei a amendat CECAR cu aproape un milion de euro pentru fixarea tarifelor contabile

Consiliul Concurenţei a amendat CECAR cu aproape un milion de euro pentru fixarea tarifelor contabile

Consiliul Concurenţei a amendat CECAR cu aproape un milion de euro pentru fixarea tarifelor contabile
Sursa foto: Foto: ronduldesibiu.ro
26 Oct 2010   •   14:11

Consiliul Concurenţei a amendat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) cu o amendă record, de 4,05 milioane de lei (aproximativ 950.000 de euro), reprezentând 9,2% din veniturile CECCAR din 2009. Sancţiunea a fost aplicată pentru fixarea tarifelor practicate de către membrii CECAR, transmite Mediafax.

Astfel, potrivit unei investigaţii care a fost declanşată anul trecut de Consiliul concurenţei, CECAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din 2001, a anunţat marţi Autoritatea de Concurenţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Aceasta este cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei, 9,2% din veniturile CECCAR din 2009 şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii. Acest fapt se datorează gravităţii faptei care este similară unui cartel, duratei ridicate - de 9 ani şi circumstanţelor agravante, respectiv continuarea încălcării legii şi după declanşarea investigaţiei şi ignorarea avertismentelor Consiliului Concurenţei", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

CECAR a fost avertizat de Consiliul Concurenţei încă din 2000 să nu adopte o asemenea măsură. Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat în 2004, iar sumele au fost transformate în euro. În 2009, conducerea CECCAR a hotărât publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului, ca să poată fi aplicată de toţi membrii săi.

"Din cei 34.000 membri CECCAR, circa 70% au aplicat sau au încercat să aplice respectivul Regulament (...) Victimele au fost în special companiile mici şi medii. Facem un apel către aceste firme să semnaleze dacă vor exista situaţii similare", a mai spus Chiriţoiu.

În CECCAR erau înregistraţi, la începutul acestui an, 33.900 membri dintre care 20.880 experţi contabili, 7.720 contabili autorizaţi şi 6.300 de societăţi de profil.

×
Subiecte în articol: Consiliul Concurentei
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close