Antena 3 CNN Economic Biz News Creditul auto, pe cale de dispariţie. Românii îşi cumpără maşini "cu banii jos"

Creditul auto, pe cale de dispariţie. Românii îşi cumpără maşini "cu banii jos"

Creditul auto, pe cale de dispariţie. Românii îşi cumpără maşini "cu banii jos"
Sursa foto: Foto: Observator
17 Noi 2010   •   22:05

Creditul auto, la modă în anii trecuţi, e acum pe cale de dispariţie. E atât de scump iar băncile dau banii atât de greu încât românii preferă alte variante ca să-şi ia maşină. Le cumpără cu banii jos, în leasing sau prin Programul Rabla. Specialiştii spun că scumpirea creditelor auto a umplut piaţa de maşini second hand.

Cifrele sunt clare. 2010 este unul dintre cei mai slabi ani în privinţa vânzărilor de maşini. Sunt mai puţine decât anul trecut iar cel mai multe au fost luate cu banii jos, prin Programul Rabla sau în leasing. Din 20 de maşini vândute de dealer, 12 sunt vândute cu banii jos, şapte în leasing şi una pe credit auto. Pentru că leasingul a devenit mai avantajos decât creditul auto.

Cine vrea să cumpere o maşină de 10.000 de euro, pe care să o plătească în următorii cinci ani, achită mai mult în cazul unui credit luat de la bancă.

 


“Lipsa încrederii pe termen lung face ca un potenţial client să încerce să facă rost de bani de oriunde, sună un prieten decât să apeleze la bancă”, a spus Iulian Ştefan, dealer auto.

Dealerii auto au avut două variante de supravieţuire: Programul Rabla şi sistemul buy back: ca să plecaţi acasă cu o maşină nouă soluţia este simplă. Veniţi cu vechea maşină la dealer-ul auto de unde aţi achiziţionat-o, acesta o evaluează, plătiţi diferenţa iar dumneavoastră plecaţi acasă cu una nouă.

Cea mai vândută maşină rămâne cea românească. 20.000 de Dacii s-au vândut numai prin Programul Rabla. Românii au cumpărat şi Skoda, Toyota, Chevrolet şi Renault. Cele mai mici vânzări au fost pentru mărci precum Hyundai, Fiat şi Peugeot.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close