Antena 3 CNN Economic Biz News Criza economică creează anomalii pe piaţa auto. Maşinile noi, mai ieftine ca cele second hand

Criza economică creează anomalii pe piaţa auto. Maşinile noi, mai ieftine ca cele second hand

Criza economică creează anomalii pe piaţa auto. Maşinile noi, mai ieftine ca cele second hand
09 Iun 2009   •   22:55

Pe timp de criză, piaţa auto naşte paradoxuri. Mai exact maşinile second hand au devenit mai scumpe decât cele noi. Despre ce este vorba. Firmele de leasing scot la vânzare maşinile recuperate de la clienţi la preţuri considerabil mai mari decât maşinile nou-nouţe din showroomuri.

Astfel, un Cadillac cu 150 de cai putere şi motor diesel costă în show-room 20.000 de euro cu tot cu TVA. Aceeaşi maşină, dar la mâna a doua costă 24.000 de euro.

Şi exemplele pot continua. ?50% din maşinile pe care le avem sunt de clasă medie şi 10-20% din ele mai scumpe decât în showroomuri pentru că au reduceri?, a declarat reprezentantul unei firme de leasing.

Cele mai multe maşini second hand sunt din clasa medie şi costă cel mult 25.000 de euro. Autoturismele, recuperate de firmele de leasing de la clienţii care nu şi-au mai putut plăti ratele, sunt scoase la vânzare la preţul pe care companiile trebuiau să îl recupereze de la client.

?Pe noi ne interesează să recuperăm tot soldul clientului. Adică toate costurile, şi dobânda, şi taxele, şi impozitele şi amenzi tot?, a precizat reprezentantul firmei de leasing.

De cele mai multe ori astfel de preţuri se dovedesc nerealiste. Fiind chiar mai scumpe decât maşinile noi, n-au nici o şansă.

?E un fenomen normal pentru că promoţiile de acum nu erau acum un an. Şi anul trecut maşinile erau mult mai scumpe decât sunt acum. Vă dau un exemplu: Astra Classic costă 10.500 de euro şi sunt compaii care vând la mâna a doua cu 11.000.?, a precizat un dealer auto.

Şi asta nu este singura anomalie de pe piaţa auto. Cum ar fi să dai 50 mii de euro pe o limuzină veche de doar un an al cărui preţ de catalog sare bine 100.000 de euro?

?Asta se întâmplă pentru că românii care au cumpărat iniţial maşina au plătit avans mai mare, au achitat mai multe rate, şi automat şi firma de leasing cere mai puţini bani. Maşinile care au discount de 50% se vând cel mai bine?, a explicat reprezentantul unei firme de leasing.

De la începutul anului, firmele de leasing au recuperat aproximativ 5.000 de maşini.

Observator

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close