Antena 3 CNN Economic Biz News Cum blocăm importurile de jucării periculoase din China? Jumătate din chinezării au fabricant necunoscut

Cum blocăm importurile de jucării periculoase din China? Jumătate din chinezării au fabricant necunoscut

Cum blocăm importurile de jucării periculoase din China? Jumătate din chinezării au fabricant necunoscut
19 Noi 2008   •   12:03

Uniunea Europeană nu poate opri importurile din China cu jucării periculoase. Asta pentru că jumătate dintre chinezării au fabricant necunoscut. Jucăriile din China au invadat şi România, însă autorităţile au identificat deocamdată doar trei produse care ar putea pune în pericol viaţa copiilor.
Schimbarea legislaţiei privind normele de export în Uniunea Europeană nu au avut niciun efect pentru importul jucăriilor periculoase din China. Mai mult, importurile de acest gen au crescut, anul acesta, cu circa 10 % faţă de 2007.
Potrivit ziariştilor de la Gândul, cadrul legal prevede etichetarea obligatorie a produselor atât cu datele de identificare ale fabricantului, cât şi cu cele ale importatorului.
De altfel, acesta este motivul principal pentru care jucăriile periculoase invadează în continuare Uniunea Europeană, inclusiv România.
În circa 50% din importuri nu s-a putut identifica producătorul sau firma exportatoare.
Chinezii au schimbat şi ei legislaţia pentru a putea stopa fenomenul. Fabricanţii au fost clasificaţi în funcţie de criterii de risc, iar produsele au primit coduri de înregistrare.
Autorităţile chineze au anulat 701 licenţe de export ale companiilor care au avut cele mai periculoase produse. Cele mai multe cazuri de jucării periculoase au fost semnalate în Germania. Spania şi Slovacia figurează şi ele printre statele care au transmis numeroase alerte în privinţa produselor necorespunzătoare.
Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close