Antena 3 CNN Economic Biz News Cum se reorientează angajatorii pe timp de criză. Şomajul tehnic, munca la negru şi programul redus câştigă teren

Cum se reorientează angajatorii pe timp de criză. Şomajul tehnic, munca la negru şi programul redus câştigă teren

Cum se reorientează angajatorii pe timp de criză. Şomajul tehnic, munca la negru şi programul redus câştigă teren
Sursa foto: profit
15 Iul 2009   •   10:32

Profitul trebuie să iasă chiar dacă e criză. Aşa gândesc majoritatea oamenilor de afaceri care găsesc soluţii ingenioase pentru a face bani chiar şi din recesiune. Cei mai mulţi taie din cheltuielile salariale. Reduc programul de lucru la jumătate, trimit angajaţii în şomaj tehnic, îi obligă să îşi dea demisia sau le cer să muncească pe gratis o perioadă de timp.

Legal sau nu, moral sau imoral, unii patroni vor cu orice chip să obţină profit chiar dacă e criză. Comenzile s-au micşorat, proiectele nu mai vin ca în alţi ani aşa că fiecare se descurcă aşa cum poate.

Unii îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic, dar aceşita mai şi muncesc de acasă. Astfel aptronul câştigă de pe urma muncii salariatului, dar şi din banii pe care îi primeşte de la stat.

Alţii îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic dar nu le plătesc drepturile. Motivul - spun că nu au bani. Deşi acei bani sunt compensaţi de stat. Angajatul nu îşi poate obţine cei 75% din salariu decât în instanţă. Unii patroni vor să scape de angajat. Dar nu oricum.

?În acest moment angajatorii caută foarte multe variante să dea salariaţii afară. Cei mai mulţi încearcă să pună presiuni pe salariat să şi dea demisia ca să evite plăţile compensatorii.? arată avocatul Costel Gâlcă.

Angajatul pierde astfel nu numai plăţile compensatorii dar şi ajutorul de şomaj.

Alţi angajatori fac economii angajând la negru. Numai în luna mai inspectorii ITM au găsit, doar în Capitală, peste 600 de angajaţi care munceau la negru. Peste 7 000 de angajaţi şi-au reclamat patronii la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti de la începutul anului şi până acum. Aproape dublu faţă de anul trecut.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close