Antena 3 CNN Economic Biz News Cursul valutar îi sperie pe oamenii de afaceri. Nu şi pe analişti

Cursul valutar îi sperie pe oamenii de afaceri. Nu şi pe analişti

Cursul valutar îi sperie pe oamenii de afaceri. Nu şi pe analişti
Sursa foto: curs de schimb
21 Iul 2009   •   10:31

Leul a început să se deprecieze de la finele săptămânii trecute. Oamenii de afaceri sunt deja îngrijoraţi, dar bancherii şi analiştii economici îşi păstrează încă optimismul. Cert este că de la 4,21 cât era euro miercurea trecută a crescut vineri la 4,24. Ieri, cursul şi-a revenit puţin, un euro valorând 4,23 de lei.

Oamenii de afaceri sunt cei mai pesimişti când vine vorba de previziuni. Ei se plâng că economia se află pe o pantă descendentă iar guvernul nu ia măsuri concrete. Unii se aşteaptă chiar ca euro să ajungă la 5 lei la sfârşitul anului. Bancherii şi analiştii economici sunt însă mult mai optimişti. Ei spun că măcar stăm bine cu şomajul faţă de alte ţări. La noi, rata şomajului este de 6 la sută, iar în Spania sau Italia, de exemplu, ajunge la 18 la sută.

Totuşi, sunt specialişti care consideră că BNR ţine acum cursul în frâu, dar că după alegerile prezidenţiale acesta ar putea să se prăbuşească. Banca Naţională este de altă părere. Este pregătită în cazul în care vor apărea tendinţe de destabilizare a cursului să intervină fără ezitare. De altfel, Banca Mondială a anunţat că BNR a intervenit deja în piaţă, la vedere, cu 4,5 miliarde euro din rezerve de la finalul lunii octombrie 2008 până în prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului de schimb.

Antena3

×
Subiecte în articol: curs valutar oameni de afaceri
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close