Antena 3 CNN Economic Biz News Datoria României, după deblocarea tranşei a treia de la FMI, va ajunge la 43 de miliarde de euro

Datoria României, după deblocarea tranşei a treia de la FMI, va ajunge la 43 de miliarde de euro

Datoria României, după deblocarea tranşei a treia de la FMI, va ajunge la 43 de miliarde de euro
Sursa foto: FMI
21 Ian 2010   •   09:07

Delegaţia Fondului Monetar International continuă joi negocierile cu autorităţile române în vederea deblocarii tranşei a treia a împrumutului, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Datoria ţării noastre va ajunge la 43 de miliarde de euro.

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliştii de la Gândul, datoria României va ajunge la 43 de miliarde de euro la finele anului, în creştere cu 7,5 miliarde de euro faţă de cea din 2009.

Creşterea datoriei publice, dar mai ales motivul acestei explozii, îi ridică semne de întrebare lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, care a dat ca exemplu Grecia, ţară aflată în pragul falimentului din cauza unui deficit bugetar enorm, de aproape 13% din PIB.

"Îmi ridică aceste semne de întrebare fiindcă văd ce se întâmplă în lume, în Grecia, în Portugalia, în Irlanda (...) De aceea cred că în momentul actual lucrul cel mai important este să privim cu multă atenţie managementul datoriei, să fim atenţi cum vom creşte această datorie în aşa fel încât să nu fie o povară în perioada următoare.", a declarat Mihai Tănăsescu pentru Gândul.

Şi cu toate acestea, semnalele din partea FMI sunt optimiste si vorbesc despre relansarea economiei româneşti odată cu sfârşitul crizei.

Expertii FMI discuta cu oficiali ai Ministerului Finanţelor şi ai Băncii Naţionale, însă spun că acordul cu România nu a fost niciodată în pericol de deraiere, ci doar a luat o ?pauză de înţeles din cauza crizei politice?, se arată în Financiarul.

Antena 3

×
Subiecte în articol: FMI datorie transa
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close