Antena 3 CNN Economic Biz News De la 1 iulie, se scumpesc medicamentele

De la 1 iulie, se scumpesc medicamentele

De la 1 iulie, se scumpesc medicamentele
11 Iun 2010   •   15:33

Românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru medicamente, începând cu 1 iulie, dacă se păstrează actualul sistem de compensare. Majorările pot ajunge şi până la 70%. În timp ce autorităţile de la casa naţională de sănătate dau vine pe producători, care vor să-şi majoreze veniturile, farmaciştii şi colegiul medicilor cred că interesele pacienţilor sunt lezate chiar de  ministerul sănătăţii, care a stabilit metodologia de compensare.

Statul vrea să facă economii la buget prin noua formulă de calcul a preţului la produsele farmaceutice compensate. Ca urmare, multe dintre medicamente vor ajunge să-şi dubleze preţul.

Şeful CNAS susţine că măsurile au fost necesare din cauza consumului crescut de medicamente scumpe, pe care statul nu-şi mai permite să le compenseze.

în perioada 2005 - 2009, s-au înregistrat creşteri la consumul de medicamente cu şi fără contribuţie personală cu 50%, iar în lunile martie şi aprilie ale acestui an s-a dublat practic rata de creştere faţă de ianuarie şi februarie.

Colegiul medicilor şi producătorii de medicamente spun că problema majoră a sistemului este de fapt lipsa de finanţare. Deşi suntem abia în iunie,  banii pentru compensarea medicamentelor s-au terminat în multe judeţe. Casele de asigurări din ţară i-au anunţat deja pe farmaciştii să nu mai elibereze reţete compensate şi gratuite, iar spitalele au cerut prelungirea termenului de plată.

Antena3

×
Subiecte în articol: medicamente scumpiri
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close