Antena 3 CNN Economic Biz News Deţinuţii, visul angajatorului în criză

Deţinuţii, visul angajatorului în criză

Deţinuţii, visul angajatorului în criză
Sursa foto: detinutii
26 Feb 2009   •   11:23

Deţinuţii de la Penitenciarul "Popa Şapcă" din Timişoara au devenit mână de lucru dorită de angajatori, anunţă Cancan. Aceştia lucrează, păziţi, pentru diferite firme, pentru un salariu mic.
Astfel, deţinuţii aduc profituri mari penitenciarului, pentru că, din salariul negociat cu patronul, doar 30% din venit se duce direct la salariat. Restul ajunge la bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
La Timisoara, îm jur de 250 de deţinuţi lucrează pentru firme private.
Doar în 2008, Penitenciarul "Popa Şapcă" a obţinut mai mult de trei milioane de lei din "închirierea deţinuţilor". În 2009, se aşteaptă o creştere a veniturilor.
Peste 30 de firme au contracte cu penitenciarul. 200 dintre detinuţi presteaza diferite servicii. Primesc, în medie, 45 de lei pe zi. Banii rămaşi după cotizaţia la penitenciar, sunt puşi deoparte de fiecare deţinut pentru vremurile când va ieşi din captivitate.
În ceea ce îi priveşte pe deţinuţii periculoşi, aceştia pot lucra în interiorul puşcăriei. 17 astfel de persoane sunt tâmplari.
"Este profitabil pentru angajator, deţinutii lucrează bine, pe bani mai puţini şi sunt mult mai disciplinaţi", a declarat, pentru Cancan, Mircea Vasinica, maistrul care îi supraveghează.
"Unii dintre ei lucrează ca să îşi întreţină familiile, alţii să îşi reducă pedeapsa, noi apreciem că vor să îşi îndrepte comportamentul şi se fac utili. Banii care ajung la Administraţia Penitenciarelor se adaugă la bugetul anual de cheltuieli. Hrană, renovare, încercam să le oferim condiţii mai bune", a declarat Magdalena Radu, reprezentantul Penitenciarului "Popa Sapca", pentru cotidian.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: deținuti
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close