Antena 3 CNN Economic Biz News Doar 0,3% din IMM-urile româneşti au solicitat finanţare nerambursabilă din partea UE

Doar 0,3% din IMM-urile româneşti au solicitat finanţare nerambursabilă din partea UE

Doar 0,3% din IMM-urile româneşti au solicitat finanţare nerambursabilă din partea UE
08 Noi 2008   •   19:46

Din cele aproape 600.000 de întreprinderi mici şi mijlocii din România, ceva mai puţin de 2.000, adică 0,3%, s-au arătat interesate, de finanţare nerambursabilă, din partea Uniunii Europene. Dintre acestea, doar 140 şi-au văzut proiectele aprobate. În primul rând, firmele mici şi mijlocii nu se folosesc de fondurile europene nerambursabile, pentru că la doi ani de la aderare nici măcar nu ştiu că există. Dintre micii industriaşi, Nici 1% dintre micii industriaşi români nu au apelat la banii europeni.
Marea majoritate a celor care au aflat de posibilitatea de a obţine fonduri europene nerambursabile nu ştiu cum trebuie să aplice pentru obţinerea acestora. Cele mai multe dintre cererile depuse au fost completate greşit. Al treilea motiv este însă şi cel mai serios. Puţini dintre manageri ştiu că finanţarea europeană nerambursabilă vine abia după cheltuirea unor mari sume. Adică investiţia trebuie făcută din bani proprii şi mai târziu decontată de Uniune.
Suma totală pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru 2008 este de 100 de milioane de euro numai pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România. Finanţarea europeană nerambursabilă poate acoperi 70% din valoarea proiectelor întreprinderilor mici şi 60% pentru întreprinderile mijlocii.
Observator

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close