Antena 3 CNN Economic Biz News Domeniul IT, afectat de lipsa forţei de muncă

Domeniul IT, afectat de lipsa forţei de muncă

Domeniul IT, afectat de lipsa forţei de muncă
05 Feb 2007   •   12:42

Lipsa de forţă de muncă a început să afecteze şi domeniile pentru care eram renumiţi, cum este cel IT. Companiile străine îşi deschid filiale în România pentru a beneficia de specialişti şi de costuri ceva mai reduse şi când ajung aici au surpriza să nu aibă pe cine să angajzeze. La Iaşi, de pildă, una dintre noile locaţii pentru firmele de IT, datorită facultăţii de Automatizări şi Calculatoare, companiile străine caută personal şi nu găsesc. Dar există şi o vină a lor. Au ales Iaşul pentru că au mizat că acolo vor găsi forţă de muncă mai ieftină. Dar IT-iştii ieşeni preferă să plece în alte oraşe unde sunt plătiţi mai bine.

La Iasi, "vânatoarea de capete" a ajuns la proporţii nemaivăzute, datorită invaziei fără precedent a companiilor din domeniul IT-ului. Multe firme se plâng că au scos la concurs sute de posturi bine plătite, însă nu găsesc oameni. Firma canadiană Embarcadero a venit în oraş să angajeze rapid 200 de oameni, dar abia a reuşit să angajeze doar unul şi cu încă 30 este în stadiul de negocieri. Firma NESS ar angaja şi mâine câteva sute de oameni, dacă i-ar găsi.

În disperare de cauză, firmele de profil au ajuns să se bată deja pe studenţii de la Informatică sau de la Automatizări, pe care îi recrutează încă de pe băncile facultăţii. Dar nici aici nu mai au noroc. Pentru că cei buni sunt deja luaţi. Criza de personal de pe piaţă este dată de emigrarea specialiştilor în alte judeţe unde munca lor este mai bine plătită, sau în ţările din vestul Europei, Canada sau SUA. Salariile din domeniu încep de la 350-500 de euro pentru debutanţi, însă depăşesc uşor 1.000 de euro pentru specialiştii de vârf.

Pur şi simplu, sunt prea multe firme de soft în comparaţie cu numărul de absolvenţi. Şi mare parte dintre absolvenţii din Iaşi preferă să opteze pentru firme de soft cu renume din Bucureşti, unde salariile sunt mai mari cu circa 30%, iar oportunităţile pe masură.

BizBazar

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close