Antena 3 CNN Economic Biz News Economia României va evita colapsul major cu care se confruntă statele baltice

Economia României va evita colapsul major cu care se confruntă statele baltice

Economia României va evita colapsul major cu care se confruntă statele baltice
Sursa foto: Moody`s
09 Iul 2009   •   18:06

Chiar dacă prognoza privind economia României în 2009 arată o scădere cu 5,7%, ţara noastră va evita un colaps major de tipul celor din statele baltice, susţin experţii agenţiei de evaluare Moody`s.

"Economia se contractă în prezent rapid. Sectoarele care sunt cele mai orientate spre export şi-au redus producţia, iar sectorul construcţiilor merge din ce în ce mai prost", se arată într-o notă a Moody's adresată clienţilor.

Moody`s a revizuit în urcare estimările privind contracţia PIB-ului României în 2009, de la 4% la 5,7%. Însă, specialiştii agenţiei susţin că economia ţării noastre va creşte cu 0,2%, în 2010.

Potrivit aceluiaşi raport, lichiditatea de pe piaţa română s-a îmbunătăţit, graţie pachetului de finanţare externă de 20 miliarde euro contractat de la Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale. Totuşi, pentru a susţine moneda naţională, BNR este nevoită să menţină ratele dobânzilor ridicate, scrie Financiarul.

"Pe măsură ce sistemul financiar se stabilizează, fondurile suplimentare vor permite băncii centrale să reducă gradual ratele dobânzii, pentru a sprijini revenirea economiei. Totuşi, deşi recesiunea va fi dificilă, Moody's consideră că economia va evita un colaps major de tipul celor din statele Baltice, graţie datoriei relativ scăzute a sectorului privat şi dependenţei mai reduse de comerţul internaţional", se mai arată în nota agenţiei de evaluare financiară.

În 2009, rata inflaţiei va fi de 4,9%, iar în 2010, de 3,7%. Anul acesta, deficitul bugetar se va situa la 6% din PIB, iar în 2010 se aşteaptă o reducere la 4% din PIB.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Economia României
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close