Antena 3 Economic Biz News Economist francez: Euro s-ar putea prăbuşi până la Crăciun

Economist francez: Euro s-ar putea prăbuşi până la Crăciun

de G.S.    |    27 Noi 2011   •   12:42
Economist francez: Euro s-ar putea prăbuşi până la Crăciun
Sursa foto: Foto: toromagazine.com
Moneda unică europeană s-ar putea prăbuşi chiar până de Crăciun, dacă nu se vor lua măsuri adecvate împotriva crizei la nivelul UE, conform economistului francez Jacques Attali.

Attali a mai ocupat funcţia de director al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Întrebarea care se pune în prezent este dacă moneda euro va continua să existe şi după sărbătorile de Crăciun. Există o singură şansă din nouă ca moneda unică să reziste după această dată, sau cel puţin să fie angrenată în procesul care duce în colaps”, a arătat economistul.

Attali a adăugat că, pentru a preveni colapsul euro, este necesar ca BCE să cumpere obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor cu situaţii delicate, privându-le de o parte din suveranitatea financiară, prin instituirea unui control supranaţional asupra bugetului şi amendarea coresupunzătoare a legislaţiei UE.

Pe acest fond, există surse care susţin că Spania vrea să obţină un împrumut internaţional în valoare de 340 de miliarde de lire sterline, pentru a nu intra în faliment.

Ratingul de ţară al Belgiei a fost scăzut săptămâna trecută şi Franţa este sub ameninţarea agenţiilor de rating.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close