Antena 3 CNN Economic Biz News Economişti germani: "Nu excludem o agravare a crizei din zona euro"

Economişti germani: "Nu excludem o agravare a crizei din zona euro"

Economişti germani: "Nu excludem o agravare a crizei din zona euro"
Sursa foto: Foto: a1social.com
de M.Z.    |    27 Feb 2012   •   10:57

Criza din zona euro nu arată că a fost depăşită, deşi se observă o aparentă relaxare, şi s-ar putea chiar agrava, a atenţionat comitetul celor "cinci înţelepţi" - un grup de economişti proeminenţi care consiliază guvernul german, într-un articol publicat luni în cotidianul economic Handelsblatt, potrivit AFP.

"Anul 2012 este sinonim, pentru zona euro, cu mari provocări", avertizează cei cinci economişti, în primul rând din cauză că sistemul bancar "nu este consolidat", spun ei.

"Din contră, cele circa 450 de miliarde de euro împrumutate de Banca Centrală Europeană (BCE) arată între altele că băncile nu au încredere unele în altele", explică economiştii germani.

La sfârşitul lui decembrie, BCE a împrumutat suma de 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro, într-o operaţiune inedită pe trei ani, deşi estimările analiştilor prefigurau o sumă de numai 300 miliarde de euro. În plus, până atunci, BCE oferise băncilor împrumuturi pe o perioadă de maxim un an.

În egală măsură, în opinia "înţelepţilor", creditele acordate de bănci companiilor şi persoanelor fizice arată o instabilitate a sistemului bancar cu efecte asupra economiei reale.

"Acest lucru nu permite să se excludă o agravare a crizei", menţionează economiştii.


×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close